Annons

20 år av stand up firas med festival

När Raw comedy club slog upp dörrarna första gången var det till en liten källarlokal i Gamla stan i Stockholm. I oktober ska de 20 gångna åren firas med festival på självaste Avicii arena. ”I början var det ett självändamål att det skulle vara rått, hårt och elakt”, säger grundaren Mårten Andersson.

Mårtan Andersson, grundare av RAW Comedy Club och komiker.
Mårtan Andersson, grundare av RAW Comedy Club och komiker.Foto:My Matson
Foto:My Matson

Bland de komiker som hittills bokats för att framföra stand-up under festivalkvällarna finns Johan Glans, Messiah Hallberg, Johanna Nordström och den nyzeeländska komikern Al Pitcher. 

”Jag vill inte avslöja för många detaljer men det kommer inte bara vara vanlig stand-up, utan innehålla massa annat. Musik, videomaterial och fest. Men framför allt med fokus på Sveriges absolut bästa komiker” säger Mårten Andersson, frontfiguren som grundat och driver Raw comedy club.

Mårten Andersson.
Mårten Andersson.Foto:My Matson

Det är med honom i spetsen som årets planer nu tar form. Med sig har han producenten Mikael Tillman, som arbetat med bland annat Mia Skäringers succéföreställning ”No more fucks to give”. 

”Det är extremt mycket roligt på gång. Jag har anställt ny personal så att vi ska kunna iscensätta saker och ting just under det här jubileumsåret”, säger Mårten Andersson. 

Vidare berättar han att Raw i samband med årets jubileum planerar att göra en dokumentärfilm om de gångna åren, införa en programutvecklingsavdelning för att skriva humor för tv samt återuppta sin podcast som legat på is sedan 2020. Utöver det ska man grunda ”Raw comedy queen”, ett projekt för att coacha och lyfta fram nya kvinnliga komiker. 

”Det har blivit bättre under åren, men balansen mellan män och kvinnor måste bli mycket bättre och då måste vi fixa det. Jag kan inte förlita mig på att någon annan ska göra det”, säger Mårten Andersson.

Foto:My Matson

Hans idé om att starta en egen klubb uppstod i samband med att han tröttnat på vad den svenska stand up-scenen hade att erbjuda under tidigt 2000-tal. Mårten Andersson kände att det var samma personer som återkommande framförde samma tillrättalagda stand-up.

”Det var som att någon hade blivit klonad. Alla var vita medelåldersmän med undantag för några stycken, som Babben Larsson och Ulla Skoog”, säger han.

Det blev på en Irländsk pub i Gamla stan i Stockholm som Raw comedy club för första gången bjöd in till stand-up. Året var 2003 och till fri entré fick gästerna se välkända komiker som Magnus Betnér, Johans Glans och Marika Carlsson. 

”I början var det ett självändamål att det skulle vara rått, hårt och elakt. Det var det som var grejen. Det skulle vara en klubb där komikerna dikterar villkoren och inte publiken”, säger han. 

Sedan start har klubben var inhyst i en rad olika lokaler i Stockholm. Idag återfinns den på Hilton Slussen i Stockholm samt på Radisson Blu i Malmö och Göteborg.

En framträdande förändring som Mårten Andersson sett under åren är en ökning i både antalet komiker och klubbar. Idag är det inte bara de etablerade Stockholmsklubbarna, som Raw, Norra brunn och Big Ben, som konkurrerar om Sveriges komiker. 

Ett tillskott är Vallen comedy club i Kalmar som, med nyöppning i mars, under våren ska gästas av komiker som Nisse Hallberg, Robin Paulsson och Josefin Johansson.

”Det finns extremt mycket fler klubbar i dag och det är en enorm bredd av komiker. Fler människor och samhällsklasser finns representerade, där olika röster från olika platser och perspektiv står på scen. Det är som ett mini-Sverige medan det i början på 2000-talet var mer av ett mini-Vasastan.”

RAW Comedy Club firar 20-års jubileum.
RAW Comedy Club firar 20-års jubileum.Foto:My Matson

Mårten Andersson beskriver den bredare skaran av komiker, och en bredare publik, som en anledning till att Raw comedy club kunnat växa under åren. 

I dagsläget anordnar man show varje helg med ett antal komiker som framträder under samma kväll. Återkommande namn under våren är komiker som Nour El Refai, Thanos Fatos och Niklas Andersson.

”Vi blandar de absolut mest etablerade komikerna med de som vi tror är morgondagens stjärnor. Med en blandning av manligt och kvinnligt, oavsett sexuell läggning eller kulturell bakgrund, planeras varje kväll minutiöst där det inte ska bli ett antal komiker som pratar om samma saker.”

Gällande morgondagens stjärna, vem kommer vi se mer av framöver?
”Mårten Andersson. Jag kommer få mitt break vid 50, det är det som kommer hända”, säger han med ett skratt. 

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera