Annons

2 400 akademiker i upprop om sexism

2 400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden. Kvinnor tvingas överge sina karriärer medan förövare tillåts fortsätta, skriver de i Svenska Dagbladet.

Flera kvinnor vittnar under hashtagen #akademikeruppropet om att de anmält förövare och berättat om händelser för sina chefer utan att någonting förändrats. Universitetsvärldens strukturer är uppbyggda hierarkiskt och är svåra att förändra, enligt uppropet. Men detta accepteras inte längre. Förändring måste ske, skriver kvinnorna.

"En välbetald professor brottade ner mig tio gånger innan han satte sig gränsle över mina armar och tog ett strypgrepp samtidigt som han stirrade in i mina ögon. Jag visste inte om jag skulle dö nu. Sen våldtog han mig", vittnar en kvinna.

Så här berättar en annan:

"Under min studietid övertalade en anställd mig till sexuella handlingar för att hjälpa mig i min karriär och hotade även med att förstöra för mig. Han stalkade mig sedan och var så obehaglig att jag lämnade universitetet helt och hållet."

De som lämnat universitetsvärlden måste ges rättvisa möjligheter att komma tillbaka, skriver kvinnorna i uppropet.

Under fredagen publicerades även ett upprop i kölvattnet av Metoo-rörelsen från 1 299 psykologer i Dagens Nyheter.

De vill rikta fokus mot alla de patienter som farit illa av sexuella kränkningar och övergrepp. Sammantaget har psykologerna hört minst 39 500 berättelser om övergrepp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från InterketAnnons

Etikettleverantören som verkligen levererar

Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige
Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige

Den internationella etikettkoncernen Interkets Sverigekontor har sitt fäste i Helsingborg. Härifrån produceras etiketter för olika typer av märkning till flera olika branscher. Allt enligt företagets filosofi om kvalitet, hållbarhet och tillgänglighet.

Interket är internationellt ledande inom etikettbranschen och mycket av framgången stavas service. Företagets många kunder finns inom ett antal olika segment, till exempel livsmedels-, dryckes-, kemiskteknisk- och tillverkningsindustrin. De olika branscherna kräver olika etikettlösningar beroende på behov. Ett annat stort kundsegment är sjukhus och laboratorier, där etikettlösningarna oftast har någon form av variabeltryck och säkerhet. När det gäller lösningar runt spårbarhet och säkerhet så är Interketkoncernen marknadsledande idag.

– Våra styrkor är att vi ser till att kunderna får snabb och personlig service, vi vill att det skall vara enkelt att göra affärer med oss. Vi har dessutom en mycket flexibel produktion som kan tillgodose marknadens krav på korta ledtider, säger vd:n Stefan Gustafsson.

En strävan mot mer miljövänlig produktion

En annan viktig framgångsfaktor är att ha koll på de olika trender som finns i branschen. Precis som i alla branscher är miljö och hållbarhet viktiga ämnen att förhålla sig till. Interket strävar efter att hålla produktionen så klimatsmart som möjligt genom att använda FSC-märkt papper, återvunna eller delvis återvunna material, tryckfärger som är godkända för indirekt kontakt med livsmedel samt lågmigrerande lacker. För ett halvår sedan investerade företaget dessutom i en ny digital tryckpress, en Xeikon CX300. Anledningen till att Xeikons tonerteknologi valdes är, förutom utmärkt tryckkvalitet och produktivitet, att tryckfärgerna som används är de mest miljövänliga på marknaden bland alla digitala tryckpressar.

– Det ligger helt i linje med kundernas och vår strävan mot mer miljövänlig produktion, säger Stefan.

Fakta 

Interket är en av de ledande etikettleverantörerna i Europa med en omsättning på c:a 500 MSEK med verksamhet i Danmark, Holland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Sverige.

Läs mer: www.interket.se

Kontakt: mailto:info@interket.se

  +46 42 26 33 22

 

Mer från Interket

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Interket och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?