1515

Fridolin vill minska avstånd och rädda jorden

Miljöpartiet är det enda alternativet för den som vill se ett parti med en politik som varken bränner ut människor eller planeten, sade språkröret Gustav Fridolin i ett valrörelsetal på politikerveckan i Järva. Och han talade om avstånd och solidaritet.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Fridolin täckte in visioner och politik på många områden, var inne på globala miljöhot, överkonsumtion, hedersförtryck, rätt till trygga uppväxtvillkor, utbildning och trygghet.

Grunden är det förebyggande, det framtidstrobyggande. Det stöds av det trygghetsskapande, skolan klarar inte sitt uppdrag om det står vuxna yrkeskriminella utanför och tittar in och utövar makt, hot eller lockelse. Gängen måste brytas, vapnen och knarket bort, sade Fridolin och föreskrev fler områdespoliser, avhopparverksamhet och hårdare straff för dem som drar in unga i kriminalitet.

Språkröret sade att hans vision för Sverige är ett stort land med små avstånd. Små avstånd i bemärkelse av små ekonomiska klyftor liksom avsaknad av segregation, en väg som kan nås med politik, men inte enbart.

Motsatsen till avstånd är solidaritet och se vad vi här kan göra för att överbrygga avstånd och bjuda motstånd mot avstånd, klyftor och öka närhet och förståelse, sade Fridolin.

Han föreslog de ganska många åhörarna framför scenen tre motståndshandlingar: Läs, Ta dig tid och Gör.

På en pressträff före talet presenterade Fridolin, som också är utbildningsminister, delar av ett utkast till ny läroplan för förskolan. Ett beslut ska tas före valet, sade han.

Regeringen vill i planen lyfta högläsning och hållbar utveckling. Lek, utevistelse, jämställdhet och barns rätt till kroppslig och personlig integritet ska också höjas upp.

Enligt Fridolin behöver läroplanen revideras för att förskollärare, barnskötare och andra i förskolan ska få ett nytt, modernt verktyg att hålla sig i för att hålla jämna steg med utvecklingen.

Barnskötarnas roll för att främja barns utveckling framhålls liksom förskollärarnas ansvar för undervisning och utbildning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?