ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2019

Busch Thor till attack mot "januaripartierna": ”Banal basarhandel”

  • Ebba Busch Thor (KD) intog under lördagskvällen scenen i Almedalen. Foto: Jack Mikrut
  • Enligt Almedalsveckan var det 700 personer som kom för att höra Ebba Busch Thor tala. Foto: Jack Mikrut
  • Ebba Busch Thor gick bland annat till angrepp mot januariöverenskommelsen. ”Det bygger på en banal basarhandel”, sade hon. Foto: Jack Mikrut
  • Ebba Busch Thor sågade även den gröna skatteväxlingen, som hon menar riktar skattesänkningar till de rikaste och skickar notan till landsbygden. Foto: Jack Mikrut
  • Foto: Jack Mikrut

KD-ledaren Ebba Busch Thor går till frontalangrepp mot partierna bakom januariavtalet.

Hon uppmanar Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni att bryta sig loss från Stefan Löfven.

KD-ledarens Almedalstal är ett enda långt angrepp mot ”januaripartierna” S, MP, C och L. Busch Thor anklagar deras samarbete för att lämna stora grupper i samhället utanför.

KD-ledaren kallar avtalet mellan de fyra partierna för en ”mischmasch” och en ”banal basarhandel” där man köpslår med olika förslag för att få ihop regeringssamarbetet.

”Problemet är att avtalet inte bygger på några gemensamma värderingar. Det bygger på en banal basarhandel”, säger Ebba Busch Thor.

Hon anklagar sina forna Alliansvänner Centern och Liberalerna för att vara svaga i köttet och för att ha släppt fram Stefan Löfven som statsminister.

”Stefan Löfven är inte rätt man att leda Sverige”, säger Busch Thor.

Enligt henne har C och L varit svaga för socialdemokratiska smutskastningskampanjer mot sina politiska motståndare.

”Det är brunsmetning. Lögner om abortmotstånd”, säger Busch Thor.

”Så här kontrollerar S i dag sina partners.”

De grupper i samhället som KD-ledaren anser att ”januaripartierna” glömt bort är bland annat de äldre och de sjuka. Busch Thor anklagar partierna för att inte ha en plan för att korta vårdköerna. Hon kritiserar januariavtalet för att bara en av 73 punkter handlar om äldreomsorgen, samtidigt som ”de fick plats med en halv A4 sida om cirkulär och biobaserad ekonomi”.

Ebba Busch Thor sågar även den gröna skatteväxlingen, som hon menar riktar skattesänkningar till de rikaste och skickar notan till landsbygden.

”När vi sänker skatten då riktar vi lättnaderna till dem som behöver det som mest: pensionärerna, barnfamiljer och låginkomsttagare.”

Nu sätter hon sitt hopp till att L-ledaren Nyamko Sabuni ska ta Liberalerna i en ny riktning.

”Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige”, säger Busch Thor och riktar sig direkt till Sabuni i talet.

Hon föreslår Sabuni att de ska arbeta fram ett gemensamt budgetförslag som riksdagen ska få ta ställning till.

”Ni har makten att förändra – det måste inte bli tre år till med Stefan Löfven. Kom hem till borgerligheten! Ge Sverige en ny regering redan i höst”, säger KD-ledaren.

Tidigare på dagen presenterade Kristdemokraterna ett förslag för att korta vårdköerna genom att utöka möjligheterna att söka vård i hela landet.

KD vill ändra patientlagen så att regioner och landsting inte kan skriva avtal som hindrar vårdgivare att fritt ta sig an patienter.

Enligt Ebba Busch Thor har mer än 88.000 personer väntat på vård längre än 90 dagar.

”Ändrar man på det här så skulle det innebära kortare vårdköer”, säger hon.

”Det här skulle kunna få dramatiska effekter.”

KD anser också att regionerna ska vara skyldiga att betala resa och eventuellt logi för patienter som väljer att söka vård i en annan region, exempelvis för att göra en gråstarroperation eller få en hörselapparat utprovad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer