1515
Annons

17 nya dödsfall med covid-19

Ytterligare 17 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Foto:Johan Nilsson/TT

Totalt har nu 13 595 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammantaget har 849 629 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Belastningen för landets intensivvårdsavdelningar blir allt tyngre, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

”Vi börjar närma oss de nivåer av antal intagna som vi såg innan jul, det är en tung period”, säger han.

”Möjligen kan man skymta en nedgång i antalet smittade under förra veckan, men det kan mycket väl förklaras med påskledigheten.”

”Vi har under tidigare lovperioder haft en minskad smittspridning och vi får se om det blir så även för påsken och påsklovet”, säger Tegnell.

Fler än 2 000 personer behöver sjukhusvård för covid-19 den här veckan, berättar Irene Nilsson Carlsson vid Socialstyrelsen.

”Det betyder att vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde vecka 49, första veckan i december. Efter nedgången, då vi hade en topp vid årsskiftet, gick det med till ungefär 1 300 personer under vecka 7 och 8”, säger hon.

”Från den nivån är vi tillbaka på en nivå över 2 000 som behöver sjukhusvård. Det har ökat sista veckan, både på vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.”

”När det gäller smittade på särskilda boenden ligger vi på en väldigt låg nivå jämfört med tidigare, trots att smittspridningen i samhället ligger på en hög nivå”, säger Irene Nilsson Carlsson.

”Hade vi inte haft vaccinationen hade vi haft en betydligt mer ansträngd situation.”

17 personer på särskilda boenden avled efter att ha smittats med covid-19 under vecka åtta. Det kan jämföras med den senaste toppen i smittspridningen, när få hade vaccinerats, då det var omkring 250 personer som avled vid landets boenden.

Anders Tegnell kommenterar rapporterna om att flera äldre personer i Skåne avlidit av covid-19 trots att de vaccinerats.

”Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är 100-procentiga. De har en extremt hög skyddsnivå, men några personer kommer det vara då och då sett till hur många som är utsatta för risken för smitta”, säger Tegnell.

”Det kan bli ansamlingar av fall som man i de allra flesta fall efter en utredning kan se att det är slumpen som gjort att det blivit så.”

Socialstyrelsens Irene Nilsson Carlsson poängterar att det kan vara väldigt ansträngande för personer som redan är sköra att bli vaccinerade.

Så här långt har totalt 1 856 666 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 307 614 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 16,0 procent av den vuxna befolkningen. 549 052 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,7 procent.

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera