17 nya dödsfall med covid-19

Ytterligare 17 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Foto:Johan Nilsson/TT

Totalt har nu 13 595 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammantaget har 849 629 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Belastningen för landets intensivvårdsavdelningar blir allt tyngre, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

”Vi börjar närma oss de nivåer av antal intagna som vi såg innan jul, det är en tung period”, säger han.

”Möjligen kan man skymta en nedgång i antalet smittade under förra veckan, men det kan mycket väl förklaras med påskledigheten.”

”Vi har under tidigare lovperioder haft en minskad smittspridning och vi får se om det blir så även för påsken och påsklovet”, säger Tegnell.

Fler än 2 000 personer behöver sjukhusvård för covid-19 den här veckan, berättar Irene Nilsson Carlsson vid Socialstyrelsen.

”Det betyder att vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde vecka 49, första veckan i december. Efter nedgången, då vi hade en topp vid årsskiftet, gick det med till ungefär 1 300 personer under vecka 7 och 8”, säger hon.

”Från den nivån är vi tillbaka på en nivå över 2 000 som behöver sjukhusvård. Det har ökat sista veckan, både på vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.”

”När det gäller smittade på särskilda boenden ligger vi på en väldigt låg nivå jämfört med tidigare, trots att smittspridningen i samhället ligger på en hög nivå”, säger Irene Nilsson Carlsson.

”Hade vi inte haft vaccinationen hade vi haft en betydligt mer ansträngd situation.”

17 personer på särskilda boenden avled efter att ha smittats med covid-19 under vecka åtta. Det kan jämföras med den senaste toppen i smittspridningen, när få hade vaccinerats, då det var omkring 250 personer som avled vid landets boenden.

Anders Tegnell kommenterar rapporterna om att flera äldre personer i Skåne avlidit av covid-19 trots att de vaccinerats.

”Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är 100-procentiga. De har en extremt hög skyddsnivå, men några personer kommer det vara då och då sett till hur många som är utsatta för risken för smitta”, säger Tegnell.

”Det kan bli ansamlingar av fall som man i de allra flesta fall efter en utredning kan se att det är slumpen som gjort att det blivit så.”

Socialstyrelsens Irene Nilsson Carlsson poängterar att det kan vara väldigt ansträngande för personer som redan är sköra att bli vaccinerade.

Så här långt har totalt 1 856 666 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 307 614 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 16,0 procent av den vuxna befolkningen. 549 052 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,7 procent.


Innehåll från Yta.seAnnons

Därför flyttar allt fler större företag till coworking

IoT företaget Wittra med över 30 anställda valde att slopa det
traditionella kontoret mot ett flexiblare alternativ som är mer skalbart.
IoT företaget Wittra med över 30 anställda valde att slopa det traditionella kontoret mot ett flexiblare alternativ som är mer skalbart.

Flexibla hyresavtal växer sig allt starkare i spåren av pandemin och många företag står inför frågan hur de ska tackla sina kontorsbehov framåt. Att hyra en egen avdelning på ett kontorshotell är en lösning som blir alltmer populär för företag från 20 anställda och uppåt.

Under året som gått har man kunnat följa kontorshotellens framfart i Stockholm. Branschens omsättning har växt med över 20% per år. Förmedlingstjänsten yta.se hjälper årligen hundratals företag hitta rätt bland hela utbudet av kontor i Stockholm, och har på senaste år sett en markant ökning av större företag som väljer coworking som sin kontorslösning.

Varför kontorshotell?

Av de företag som är 20 anställda eller fler och hyr på kontorshotell så är de främsta anledningarna flexibilitet, service och tillgången till ett bra kontor. Avtalen kan bli så korta som 3 månader istället för 3 år, och kan skalas smärtfritt i takt med behovet. Man behöver inte tänka på administration av kontoret, då kontorshotellet tar hand om allt med en servicegrad motsvarande hotell. Ett typiskt upplägg för ett större team är att hyra en egen avdelning på ett kontorshotell som de får möjlighet att skräddarsy själva. I den egna delen ingår arbetslandskap, egna mötesrum samt loungeyta. 

I anslutning till det egna finns tusentals kvadratmeter med ytterligare mötesrum, kök, lounger och allt som behövs för att trivas. Avtalen tecknas oftast på 1 år där bland annat möbler, städning, skrivare, internet, kaffe och frukost ingår. Utöver det är även depositionerna låga, 1-2 månadshyror vilket binder mindre kapital än ett traditionellt kontor.

300 kvadratmeter mitt i centrala Stockholm

Wittra Sweden utvecklar innovativa lösningar inom Internet of Things. Sedan starten har de säkrat en betydande patentportfölj kopplade till sina innovationer som gör det möjligt för användare att samla in data från och positionera sina tillgångar. 

Med hjälp av yta.se hyrde Wittra en egen del i ett kontorshotell - en skräddarsydd egen avdelning på våning 9 intill T-Centralen. 

Totalt hyr de drygt 300 kvadratmeter eget kontor som utgörs av en egen ingång, mötesrum, telefonbås, loungeyta och 120 kvadratmeter ren kontorsyta, mitt i centrala Stockholm.

– Wittra har växt oerhört snabbt med en fördubblad personalstyrka på mindre än ett år och vi ser en fortsatt tillväxt framöver. 

Det gör det mycket viktigt för oss att snabbt och stegvis kunna skala vår yta efter behov – utan att vara låsta under lång tid, säger Thomas Bennet, VD på Wittra, och fortsätter:

– Vi var inriktade på en traditionell kontorslösning, men tack vare goda råd från yta.se beslutade vi oss för Convendum, som har just den lösning och flexibilitet vi behöver. 

Servicen här är enastående, samtidigt som vi har ett premiumkontor på ett av Stockholms bästa lägen – jag kan varmt rekommendera yta.se och den här typen av kontor till alla som vill vara mer flexibla i sitt företagande och inte binda upp sig i flera år till en fast lösning.

 

Mer från Yta.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Yta.se och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?