Annons

Jurist leder coronakommission – Statsministern: ”Vill ha fram en sanning”

Regeringen inleder nu coronakommissionens arbete. Regeringens insats under krisen sätts därmed under lupp och resultatet kan påverka valet 2022.

”Vi vill ha fram en sanning som ser så klart som möjligt på vad som gjorts, hänt och vad som möjligtvis inte gjorts. Så mycket sanning som möjligt”, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Juristen Mats Melin, till vänster, har utsetts att leda coronakommissionen. Till höger: Socialminister Lena Hallengren.
Juristen Mats Melin, till vänster, har utsetts att leda coronakommissionen. Till höger: Socialminister Lena Hallengren.Foto:ALI LORESTANI/TT

Regeringen tillsätter nu en kommission som ska se över hur regeringen, regionerna och kommunerna hanterat coronautbrottet i Sverige.

”Vi ska dra lärdomar av coronavåren och göra landet ännu mer robust. Som ett första steg måste effekterna av corona utvärderas”, säger statsminister Stefan Löfven.

I kommissionen ska flera aspekter av hanteringen av krisen utvärderas; från smittskydd till ekonomiska effekter.

”Det kommissionen redovisar kommer ge oss avgörande lärdomar för framtiden”, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

En majoritet av de avlidna i corona är äldre. Det blir ett särskilt fokusområde för kommissionen att undersöka vad som gjorts och vad som skulle kunna ha gjorts för att förhindra att smittan tog sig in på så många äldreboenden.

”De äldre har drabbats hårt och just nu är det många som sörjer sina nära och kära”, säger Isabella Lövin.

Den 28 februari 2022 ska slutredovisningen lämnas, med två delredovisningar innan dess. 

Det innebär att kommissionens resultat presenteras innan valet. Väljarnas dom kommer därmed sannolikt under valet 2022, om frågan om hur krisen hanterats blir central i valrörelsen.

Statsminister Stefan Löfven darrar dock inte synbart på manschetten.

”Vi vill ha fram en sanning som ser så klart som möjligt på vad som gjorts, hänt och vad som möjligtvis inte gjorts. Så mycket sanning som möjligt”, säger han.

Juristen Mats Melin, som haft flera framstående positioner inom svenska förvaltningsdomstolar, kommer att leda kommissionens arbete – som utgörs av olika kompetensområden. Vilka de är, är ännu inte helt klart.

”Mitt intryck är att tilltron till förmågan att hantera en kris alltmer har kommit i fråga”, säger Mats Melin som ser en stor utmaning i att kunna hämta in och utvärdera insatser och information så länge smittan fortfarande härjar i Sverige.

”Vad som händer under sommaren och hösten kan kasta nytt ljus över vårt arbete”, säger Mats Melin.

/Texten uppdateras.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?