1515
Annons

Kristersson: ”Dörren för samarbete över blockgränsen är stängd”

Moderatledaren ger upp hoppet om att få Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering.

Ulf Kristersson går nu vidare i sina sonderingar.

Hans mål är dock fortsatt att försöka bilda en Alliansregering.

Ulf Kristersson säger att hans fortsatta mål är att bilda en Alliansregering.
Ulf Kristersson säger att hans fortsatta mål är att bilda en Alliansregering.Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Det är Alliansens andrahandsalternativ som jag nu ska diskutera med mina Alliansvänner”, säger Kristersson på en pressträff.

Han uppger dock att han inte ser några förutsättningar för att diskutera samarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Pressträffen hölls efter att Kristersson gett riksdagens talman en lägesrapport om försöken att försöka bilda en ny regering.

Siktet har hittills varit inställt på att försöka bilda en Alliansregering som accepteras av S. Tanken var att det skulle uppnås genom att samarbeta med S i olika sakpolitiska frågor. Det spåret är nu kört i botten, enligt Kristersson.

”S verkar inte vara beredda att ingå blocköverskridande överenskommelser om de inte själva kan få regeringsmakten”, säger Kristersson.

”Men deras nej kommer inte begränsa min ambition att försöka bilda en Alliansregering.”

Kristersson har ytterligare en vecka på sig innan han ska avge sin slutrapport till talmannen. Den tiden tänker moderatledaren använda.

Samtidigt som mötet med talmannen inleddes publicerade moderatledaren en debattartikel i Dagens Nyheter.

"Mitt mål är fortsatt att bilda en Alliansregering som är grundad i den reformagenda som Alliansen gemensamt har utvecklat och gått till val på", skriver Kristersson.

Bara några timmar innan moderatledarens möte med talmannen träffades de fyra Alliansledarna. Centerledaren Annie Lööf uppgav efter det samtalet att hon tyckte att samtalen över blockgränsen behöver fortsätta, det vill säga med Socialdemokraterna.

”Vi har fortsatta samtal med dem och utgår från att de också ser behovet av att komma överens långsiktigt över blockgränsen”, sade hon då.

Moderatledaren uppger i debattartikeln att han siktar på att bilda en regering med fyra övergripande politiska prioriteringar.

Den första är att "samhällskontraktet mellan staten och medborgarna måste återupprättas".

Den andra är att "Sverige ska vara ett jämlikt samhälle som håller ihop."

Den tredje är att "Svensk ekonomi måste rustas för sämre tider och reformeras för att möta ökande internationell konkurrens."

Den fjärde prioriteringen är att migrationspolitiken "måste bli långsiktigt hållbar och integrationen fungera väldigt mycket bättre."

Kristersson avslutar artikeln med:

"På dessa fyra områden ligger den politiska tyngdpunkten för de reformer som jag tror att Sverige behöver. Jag kommer nu göra allt jag kan för att bilda en regering som på allvar tar tag i Sveriges problem och tar fasta på Sveriges möjligheter."


C:s förtroenderåd släpper fram Stefan Löfven som statsminister

Centerpartiets förtroenderåd släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Det meddelade partiledaren Annie Lööf på lördagseftermiddagen.

"Alliansen är, för mig, inte död."

Foto:Claudio Bresciani/TT

”Vi gick till val på att stå upp för medmänsklighet, jämställdhet, tolerans. Vi lovade våra väljare att ta strid mot främlingsfientlighet, misstro, slutenhet. Med denna överenskommelse håller vi det löftet, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats och ett mycket stort genomslag för vår politik", säger Annie Lööf.

Omröstningen slutade 56-2. De två rösterna mot var Centerstudenternas, vilket var känt sedan tidigare.

"Jag är glad och stolt över det starka stödet – att ha samtliga distrikt i förtroenderådet bakom den här rekommendationen", säger Annie Lööf.

Valet stod mellan en M/KD-regering som är beroende av Sverigedemokraterna och en S/MP-regering som är beroende av C och L, konstaterar hon, med tillägget att lösningen i fråga inte var partiets förstahandsval.

"Centerpartiet blir ett liberalt oppositionsparti som tar ansvar för Sverige. Det är viktigt att Sverige nu får en regering, och jag tror att många väljare inte vill att vi ska gå mot ett extraval. Vi kommer att vara en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna", säger partiledaren.

Hon betonar att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nu hålls utanför inflytande, och att överenskommelsen hänger på att alla fyra partier ställer sig bakom det.

"Om Liberalerna inte ställer sig bakom så får vi ta ställning till det då", säger Annie Lööf.

Tiden framöver blir ett eldprov för Socialdemokraterna, betonar hon.

"Det är därför vi är så noga med att det ska stå i överenskommelsen att det blir utredningar, att de ska vara med i specifika budgetar och att de ska gälla år för år", säger hon, och fortsätter:

"Jag litar på Stefan Löfvens ord – att han håller vad han lovar", säger Annie Lööf.

Förhandlingar kommer att äga rum budgetår för budgetår.

"Därför finns ingen total prislapp, men vi vet vad vissa reformer kommer att kosta."

Alliansen är dock inte död, enligt C-toppen.

"Det finns fungerande och väldigt bra samarbeten runt om i hela landet. Jag tycker att det är synd att de uttryckte sig så drastiskt i går. Till mitt vidkommande kommer jag att vilja ha många och goda kontakter med mina allianskamrater de kommande åren."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?