ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Finansministern sänker BNP-prognoser

Regeringen ser ett ett reformutrymme på 25 miljarder, enligt finansminister Magdalena Andersson. Oron i omvärlden kallar hon för ”bekymmersam.” 

Ekonomin växer i lugnare takt, finansdepartementet reviderar ned tillväxtprognosen från 1,6 procent 2019 och 2020, till 1,4 procent under de båda åren. Därefter väntas tillväxten stiga till 1,9 procent 2021. 

”Om vi har haft en kraftig medvind i seglen under några år, så kan vi se att vinden nu mojnar något. Men vi ser ingen direkt motvind”, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt blir blåser det allt snålare vindar i handelspolitiken med en ökad risk för oordnad brexit och ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Också Sverige löper risk för biltullar på svensk-amerikansk bilexport, vilket skulle riskera tusentals arbetstillfällen. 

”Det är klart att det här kommer att vara bekymmersamt”, säger hon om den ökade hotbilden. 

”Det här är något som riskerar att påverka världsekonomin som helhet och vi har inte sett några framsteg i förhandlingarna mellan USA och Kina”, säger Andersson vidare. 

Magdalena Andersson pekar samtidigt på ett stökigt läge och fyrpartisamarbetet är därför extra välkommet, enligt Andersson. 

”Det är kanske extra bra när vi går in i en avmattning.” 

Reformutrymmet i den kommande budgeten är 25 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson. 

”Det innebär att vi bedriver en i stort sett neutral finanspolitik”, säger hon.

 

Arbetslösheten stiger långsamt, enligt prognosen från 6,3 till 6,4 procent till nästa år. I slutet av prognosperioden är arbetslösheten 6,5 procent, enligt finansdepartementet. 

Magdalena Andersson menar att arbetsmarknaden ger anledning till viss optimism, inte minst på grund av ett stort arbetskraftsbehov i många sektorer framöver.

Det strukturella sparandet landar på noll i år och stiger under de kommande åren. Enligt Magdalena Andersson är det ”väl avvägt”. 

”Vi ska inte gå fram med några kraftfulla besparingar i det här konjunkturläget.”

Hon upprepar bedömningen att välfärden behöver ha 90 miljarder 2026. 

”Det här kommer att uppta mycket energi under de kommande åren”, säger hon.

Integrationen är samtidigt en fortsatt utmaning för regeringen och den ”behöver fungera bättre”, enligt Anderssons presentationsbilder. 

Jobb, välfärd, pensionärer, glesbygd, miljö, klimat, trygghet och säkerhet är fokusområden i den kommande budgeten, enligt Andersson.

”Vi kommer att ha ett brett parlamentariskt stöd för att genomföra en politik med den inriktningen.”

Försvaret nämner hon däremot inte i spontant i uppräkningen.  

”Frågan hanteras inte i den här budgeten”, säger Magdalena Andersson på en fråga, och medger att försvaret har varit uppe till diskussion. 

”Där har vi haft väldigt konstruktiva samtal kring hur vi ska se på hela situationen kring försvaret”, säger hon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer