ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Var fjärde kommer permitteras – 1,3 miljoner svenskar omfattas av rekordstödet

  • Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Amanda Lindgren

Totalt 1,3 miljoner svenskar har varit korttidspermitterade när 2020 summeras, enligt en ny prognos från finansdepartementet till Di. Det innebär att kostnaden rakar i höjden till totalt 95 miljarder kronor och att notan för regeringens alla krispaket nu beräknas landa på 240 miljarder kronor. 

Korttidspermitteringarna har överträffat finansdepartementets förväntningar rejält. I dag omfattas 420.000 personer av stödet och 22 miljarder kronor har betalats ut. Totalt räknar finansdepartementet med att 550.000 personer i genomsnitt kommer vara i korttidspermitterade under de nio månader reformen är i kraft, enligt finansminister Magdalena Andersson som vid en pressträff summerar kostnaden till 95 miljarder kronor. 

”Det är en mycket omfattande reform, som gör att många löntagare som annars skulle vara arbetslösa nu kan vara korttidspermitterade”, säger Magdalena Andersson. 

”Det visar hur djupt och brett den här krisen har slagit”, säger hon vidare och utesluter inte att prognosen överträffas. 

Det betyder att de totala krispaketen från januaripartierna summerar till 240 miljarder kronor. När stödet växer ökar samtidigt behovet av kontroller påpekar Magdalena Andersson. 

”Stödet är till för krisande företag och inte för fifflare och bedragare”, säger hon. 

När det ursprungliga förslaget om korttidspermitteringar presenterades av utredaren Anders Ferbe för ett drygt år ingick stöd för kompetenshöjande åtgärder under den frigjorda arbetstiden. Men när denna, från fack och arbetsgivare efterfrågade del av förslaget, kommer har Magdalena Andersson inga besked om. 

Prognosen innebär att samtidigt nästan var fjärde person i arbetskraften - motsvarande 1,3 miljoner människor - kommer därmed att vara undersysselsatt men få behålla större delen av sin lön under hela eller delar av krisen, enligt en beräkning som finansdepartementet har gjort på uppdrag av Di. 

Är det inte lite provocerande samtidigt som det är dubbla skift på sjukhusen? 

”Vi hör också en del berättelser om att en del som har en sjukvårdsutbildning arbetar i sjukvården och i äldreomsorgen. Jag hoppas naturligtvis att fler gör det”, säger Magdalena Andersson. 

För tre veckor sedan presenterade finansminister Magdalena Andersson departementets syn på den ekonomiska utvecklingen. Basscenariot var en ekonomisk tillväxt på minus 4,2 i år och ett dystert scenario med ett tillväxttapp på minus 10 procent. Finansdepartementet ändrar inte den bedömningen. 

Magdalena Andersson pekar på att sällanköpshandeln och resebranschen går svagt medan andra delar av handeln går som tåget, och hon noterar en viss återhämtning i slutet av april, baserat på försäljningsdata från kortföretag. 

”Vi köper färre kylskåp, men fler burkar krossade tomater”, säger Magdalena Andersson. 

H&M:s försäljningsras i olika länder visar samtidigt att den ekonomiska smällen har varit hårdare i länder som stängt sina ekonomier mer än Sverige, 

Samtidigt som arbetslösheten stiger i linje med de höga förväntningarna, dröjer de stora effekterna på bostadsmarknaden.  

”Om vi nu ser att fler av varslen leder till arbetslöshet, så kan det påverka bostadsmarknaden i större utsträckning. Samtidigt är räntorna låga vilket stabiliserar utvecklingen på bostadsmarknaden”, säger hon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer