ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset i Sverige

239 döda i viruset – nära 5.000 bekräftade fall

  • Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carson och Svante Werger MSB under onsdagens pressträff. Foto: Janerik Henriksson/TT

239 dödsfall har nu rapporterats bland covid-19 smittade i Sverige. Totalt har 4.974 personer bekräftats smittade med coronaviruset. 393 vårdas eller har vårdats i intensivvård.

239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 4 974 personer bekräftats smittade med coronaviruset.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell börjar kurvan nu bli brant.

Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850.000 fall och 42.000 döda.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges för att bromsa smittspridningen i samhället.

”Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt”.

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen i antalet dödsfall inte bara gäller fall det senaste dygnet.

De avlidna är framför allt bland de mycket äldre, säger Anders Tegnell.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat när det är en så vanlig sjukdom, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, säger Tegnell.

”Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag”.

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare på onsdagen.

Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är var persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättade att majoriteten av landets regioner rapporterar en måttlig till kritisk påverkan på tillgången till skyddsutrustning.

”Det som kommer in lämnas ut snabbt”, säger Alexandersson.

Hon betonar att det leverans- och kvalitetssäkras innan det skickas ut och att det fortfarande pågår enorma omplaceringar av personal och utbyggnader av vårdplatser.

När det gäller intensivvårdsbehovet så är det störst i storstadsregionerna, enligt Taha Alexandersson. Dock ser Socialstyrelsen nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer