Annons

Folkhälsomyndigheten: ”Sakta men säkert nedåt”

Ytterligare 77 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 639 personer.

Trenden med minskat antal avlidna per dygn fortsätter. 

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Sedan utbrottet startade har totalt 42.939 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2.143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

”Den avtagande trenden över avlidna per dygn fortsätter”, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

”Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning.”

Hon upprepar de rekommendationer som gäller och poängterar att man fram till och med den 12 juni fortsatt ska undvika icke nödvändiga resor.

Sara Byfors får frågan om hur Folkhälsomyndigheten kan vara säker på att antikroppar mot coronaviruset ger immunitet.

”Vi vet inga kända fallbeskrivningar där man blivit sjuk igen, det är ett tecken. Sedan kan man i laboratoriet se om antikroppar kan skydda celler från att bli infekterade. Det har visat sig ha väldigt god korrelation, att om du har antikroppar och har varit sjuk så kan cellerna skyddas i cellodlingen”, säger Byfors.

”Sedan hur höga halter av antikroppar man måste ha, hur lång tid immuniteten håller i sig, varierar från person till person.”

Elva av Sveriges sammanlagt 21 regioner ser en förbättring av läget på kort sikt, och nio av 21 på längre sikt, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall”, säger Sandwall.

”Det handlar alltså inte bara om kapacitet i intensivvården, utan det är många parametrar, som tillgång till material, infrastruktur, akutvård med mera”, säger hon.

Kort sikt innebär 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar, enligt Socialstyrelsen.

I samband med att reserestriktionerna lättades under torsdagen fick Socialstyrelsen ett uppdrag av regeringen, med fokus på ökat resande till vissa regioner.

”Det kan handla om förstärkningsresurser i form av transportkapacitet eller vårdplatser”, säger Johanna Sandwall.

En plan för uppdraget ska presenteras i slutet av nästa vecka.


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?