1515
Annons

140 får lämna efter hamnkonflikten i Göteborg

APM Terminals i Göteborgs containerhamn lade ett varsel på 160 anställda strax före midsommar. Nu står det klart att 140 personer får lämna företaget, skriver Göteborgs-Posten.

Göteborgs hamn
Göteborgs hamnBild:TT

70 av dem är fastanställda hamnarbetare och resten är visstidsanställa vars kontrakt inte kommer att förnyas från den 31 augusti.

"Det är beklagligt. Vi har haft en hög andel visstidsanställda under ett antal månader under det dryga året då det rådde övertidsblockad", säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, till GP.

Hamnarbetarförbundet, som organiserar de flesta hamnarbetarna men saknar avtal med företaget, ansåg att APMT räknat fel på anställningstider i sitt varsel och uppmanade de uppsagda att ogiltigförklara uppsägningen. Konsekvensen blev att uppsägningarna pausades. Nu sammanställer Hamnfyran en egen turordningslista.

"Jag anser att man räknat fel på anställningstiden i många av fallen av uppsägningar", säger Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran, till GP.

Företaget bekräftar att det förekommit fel i turordningslistan, men menar att dessa nu åtgärdats.

Sedan över ett år tillbaka har en strid pågått mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet om arbetsvillkor, arbetsmiljöfrågor och fackligt inflytande, men också minskade volymer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?