Annons

Regeringen föreslår lag om smittskydd på krogen

Kommuner ska helt och hållet få ansvaret för kontroller av restauranger, barer och kaféer i coronatider, föreslår regeringen.

Det gäller även beslut att stänga när trängseln blir för stor.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

En ny, tillfällig lag ska tydliggöra vilka regler som gäller för restauranger, barer och kaféer.

”De smittskyddsåtgärder som måste vidtas skrivs in i en lag”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt lagförslaget ska ansvaret för kontroller och beslut om åtgärder helt läggas på kommunerna, som bedöms ha mer vana och organisation för det uppdraget.

I dag är det regionala smittskyddsläkare som fattar beslut om att stänga en restaurang, som exempelvis har allt för trångt mellan borden.

Lena Hallengren säger till TT att hon förutsätter att den nya lagen kommer att leda till fler kontroller.

”Jag utgår från det, och att det blir mer dialog, mer förelägganden, och att vi kan undvika stängningar. Men jag utesluter inte att det blir fler stängningar”, säger socialministern.

Den nya lagen kommer att ge kommunerna möjlighet att utdöma vite till restauranger, barer och kaféer som inte sköter sig, vilket inte är möjligt i dag.

Enligt det nya förslaget ska polisen bistå kommunerna i arbetet med att kontrollera att restauranger sköter sig.

”Regeringen vill att serveringsställen ska kunna fortsätta att vara öppna, men det förutsätter att regler följs”, säger Hallengren.

Hon ser restauranger, barer och kaféer som ett potentiellt problem för smittspridning.

”Ett problem som kan bli värre framöver, säger hon och hänvisar till varmare väder och att folk slappnar av.”

Regeringen skickar nu ut ett utkast till lagrådsremiss med de nya förslagen, som remissinstanserna får ta ställning till. Remisstiden blir mycket kort.

”Planen är att lagen ska träda i kraft den 1 juli och gälla till årets slut”, säger Lena Hallengren.


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?