ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen: Skyddsmaterial till vården har kommit

  • Foto: Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT

Regeringen meddelar att skyddsutrustning som Sverige beställt i kampen mot coronaviruset nu har anlänt efter att man tryckt på mot de länder som tidigare hållit på leveranser. Men vad Sverige använt för påtryckningar för att få utrustningen, vill regeringen inte avslöja.

Bland annat ska en leverans från Tyskland ha ankommit till Sverige under onsdagen.

”Flera EU-länder har infört exportrestriktioner. Det är något vi från Sverige varit mycket kritiska till. Handel med medicinsk utrustning måste fungera. Det är restriktioner man lättat på, de har nu kommit till Sverige och fler leveranser är på gång”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På en presskonferens på onsdagen visade ministern upp bilder på lastpallar med skyddsutrustning till vården som ankommit till Sverige.

”Det är en global brist, så vi får jobba hårt för att få det här till stånd”, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Enligt socialminister Lena Hallengren är de redan anlända såväl som kommande leveranserna av skyddsutrustning ett resultat av regeringens samtal med regeringarna i länder som Tyskland, Frankrike och Bulgarien, som meddelat exportrestriktioner.

”Jag har själv haft kontakt med hälsovårdsministrar, det har varit handelsministrar, EU-ministrar och till och med på statsministernivå som har handlat om att ligga på för att vi ska få de leveranser vi ser påverkas av exportrestriktioner”, säger Lena Hallengren.

När Dagens industri synar korten och frågar om vad det handlar om för påtryckningar, vill dock inte ministern berätta vad Sverige framfört i sak.

”Exakt vilka länder, vilka företag och så. Det kan jag inte gå in på”, säger Lena Hallengren.

Sannolikt är att leveranserna släppts iväg av nämnda länder efter att EU i början av veckan meddelade ett exportförbud av medicinsk utrustning till länder utanför Europa.

Förutom leveranserna meddelade regeringen också att Socialstyrelsen ska inrätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatserna i landet.

Myndigheten ska bland annat få en bild av läget med intensivvårdsplatser, som kan bli en bristvara om fler insjuknar svårt efter att ha blivit smittade av coronaviruset.

En nyckel till intensivvården av coronasjuka patienter är ventilatorer som kan hjälpa patienter som drabbas av lunginflammation. 

Än så länge finns ingen brist på ventilatorer, enligt Olivia Wigzell på Socialstyrelsen.

Samtidigt som kan ett stort behov uppkomma. Den svenska medicinjätten Getinge lämnat en stor offert till Italien på just sådan utrustning.

Det kan alltså innebära att utrustning som Sverige kan behöva i en nära framtid, är på väg att lämna landet.

Men i inre marknadens namn och i frihandelns namn, har socialministern inga synpunkter på det.

”Det krävs ett samarbete, det krävs en inre marknad som det är avsett. Sedan är det klart att vi gör allt vi kan för att säkra upp att vi har den utrustning vi behöver och det gör vi parallellt med detta. Men Sverige har inte varit en förespråkare av exportrestriktioner för det skulle inte gynna oss i helheten”, säger Lena Hallengren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer