1515

12 trender som boomar i pandemins spår

Morgan Stanley lyfter i en färsk rapport fram tolv digitala trender som accelererat under coronakrisen och som investmentbanken anser kommer visa sig långsiktiga. 

En säljare på den pågående high tech-utställningen i Peking demonstrerar teknik för att sälja via livestream.
En säljare på den pågående high tech-utställningen i Peking demonstrerar teknik för att sälja via livestream.Foto:TT

Molntjänster allt viktigare
En trend vi sett länge, att företag lägger över sin datadrift i molnet. Med coronapandemin inser många företag att de behöver än mer flexibilitet och kunna rulla ut nya digitala lösningar snabbare.

E-handeln tar jättekliv
E-handeln har de senaste månaderna drivits av en rad faktorer som smittorisken i fysiska butiker, minskad konsumtion av tjänster och upplevelser samtidigt som konsumtionen hållits uppe av statliga stödåtgärder.

Digitala och kontaktlösa betalningar
Antalet butiker som överhuvudtaget inte tar emot kontanter har ökat dramatiskt i pandemins och smittorädslans spår. 

Matleveranstjänster levererar
Morgan Stanley ser 2020 som ett verkligt genombrottsår för matleveranstjänster och ett stort kliv tre år framåt när det gäller penetration på marknaden jämfört med utvecklingen fram till i år.

Pappersdöden är nära
Det papperslösa kontoret har det pratats om länge men nu, när kontoret delvis försvinner, väntas det bli tydligare. Detsamma gäller för papperstidningen vilket sammantaget redan satt spår i den svenska skogsindustrin där flera pappersbruk och maskiner tvingats lägga ner. 

Foto:Gabby Jones

Digital underhållning ger ökat behov av uppkoppling
Karantän, hemarbete och frånvaron av publika kultur-, nöjes- och sportevenemang har inneburit en dramatisk ökning av konsumtionen av streamingtjänster som Netflix och Spotify. Detta i sin tur ökar behovet av uppkoppling och bandbredd och skyndar på utrullningen av nästa generations mobilnätverk 5G.

Data som differentierare
”Vi är i början av en teknikdriven, decennielång investeringscykel som är inriktad på datafokuserad teknik som artificiell intelligens, maskininlärning, automatisering, digitalisering och internet of things”, menar Morgan Stanley och spår att alla sektorer nu kommer att försöka investera ikapp it-bolagen.

Navigera i de handelspolitiska spänningarna
De ökade geopolitiska spänningarna i världen har redan satt spår i den digitala utvecklingen i form av bland annat aktionerna mot kinesiska Huawei och Tiktok, en utveckling som kan fortsätta.

Samarbetsverktyg: Arbeta tillsammans på distans
Även här har utvecklingen snabbspolat fram ett par år när vi har tvingats arbeta hemma och på distans och tagit till oss verktyg som videokonferens och chatt som annars mer hade smugit sig in i företagen. 

Annonsinvesteringar skiftar från offline till online
En stark trend som förstärkts ytterligare i coronapandemin i spåren av den ökande digitaliseringen generellt.

Healthtech får en flygande start
”Under de senaste månaderna har vi sett en betydande förändring i konsumenternas preferenser gentemot digitala hälsolösningar, som vi tror är här för att stanna”, konstaterar Morgan Stanley.

AR/VR får en ny chans
Distansering och isolering i pandemins spår kan innebära att augmented och virtual reality äntligen får sitt genombrott. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?