Hoppa till innehållet

Annons

11.45: Ekonomipriset tillkännages – Di TV sänder direkt

I dag klockan kvart i tolv får vi veta vem som tilldelas Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne – ibland felaktigt kallat Nobelpriset i ekonomi. Statistiken talar sitt tydliga språk – det lär bli en amerikansk man.

Av de 84 personer som hittills fått utmärkelsen är bara två kvinnor. De allra flesta är också från USA, och verksamma vid ett elituniversitet som Stanford eller Harvard. Bland de 23 forskare som belönats under de senaste tio åren (varje år kan mer än en person få priset) är 17 amerikaner.

74 procent av pristagarna de senaste tio åren är alltså amerikanska män. Förra året gällde det dock bara en tredjedel av pristagarna – Michael Kremer. Han fick priset tillsammans med det gifta paret fransyskan Esther Duflo och indiern Abhijit Banerjee, för forskning om fattigdomsbekämpning.

Tidigare år har ett forskarlag bestående av indiern Jagdish Bhagwati, israelen Elhanan Helpman och amerikanen Gene Grossman, som forskar om handel, förekommit flitigt i förhandsspekulationerna. Bhagwati har dessutom tilldelats priset i ett avsnitt av tv-serien The Simpsons, även om det kanske inte väger så tungt hos kommittén som utser pristagarna.

Andra namn som det spekulerats kring är amerikanen Susan Athey (forskar om teknisk utveckling), belgaren Marianne Bertrand (jämlikhet), israel-amerikanen Joshua Angrist (arbetsmarknad) och amerikanen Robert Barro (konjunktur).

Innehåll från CramoAnnons

Välj rätt lyftutrustning till ditt byggprojekt

I behov av specialistkompetens inom lyft? Sedan våren 2023 kan du hyra marknadens bredaste lyftsortiment från Cramo Lyft. Med skräddarsydda lösningar, kvalitetssäkrade produkter och specialistsäljare som guidar dig rätt, hjälper vi ditt projekt längst hela vägen från start till mål.

Rätt lyftlösning till ditt projekt

Hur vet du då vilka redskap, eller kombinationer av utrustning, som passar just ditt projekt?

– När det kommer till lyft finns det sällan någon standardlösning, förklarar Christian Dimidis, teknisk specialistsäljare på Cramo Backaplan i Göteborg.

Behoven ser väldigt olika ut från fall till fall. Våra kunder kommer med komplexa utmaningar, som att lyfta in en maskin i ett trångt eller svåråtkomligt utrymme. Vi frågar alltid efter relevant information, som mått, vikt och kapacitet på infästningar, och tittar gärna på bilder från platsen. Sedan tar vi fram en skräddarsydd lösning tillsammans med dig utifrån dina specifika förutsättningar.

Ju tyngre lyft, desto större risk. Rätt säkerhetstänk är A och O, särskilt vid personlyft, berättar Christian:

– Det är stor skillnad på att lyfta material och lyfta personer. Därför måste all utrustning vara typklassad och godkänd specifikt för personlyft om en människa ska hänga med.

I Cramo Lyfts sortiment finner du bland annat:

● Hydrauliska domkrafter och hålcylindrar 

● Bockkranar och tripods i aluminium och på hjul

● Materiallyftar för att undvika onödiga manuella lyft

● Lyftblock och telfrar med vajrar och kättingar

● Lyftkuddar i form av pneumatiska luftkuddar som drivs av en bärbar kompressor

● Vakuumlyftar i flera olika varianter 

● Maskinskridskor med kapacitet upp till 24 ton

Depåer med nischad expertis

För att kunna erbjuda både kunder och kollegor nischad kompetens har Cramo Lyft utsett tre depåer i Stockholm, Göteborg och Gällivare till lyftdepåer. Här finns, förutom ett komplett lyftsortiment, också särskilda testriggar för utrustningen och medarbetare med specialistutbildning inom området. De tre depåerna samarbetar nära med Cramos övriga 90 depåer för att kunna erbjuda lyftutrustning rikstäckande. 

Jonas Ohlson, affärsområdeschef för Cramo Lyft, förklarar fördelarna med upplägget:

– Vi kan snabbt leverera för att tillgodose behoven hos kunder över hela landet. All lyftutrustning vi erbjuder har dessutom genomgått en noggrann besiktning och säkerhetskontroll vid någon av våra specialiserade lyftdepåer. Det ger en extra trygghet.

Besök Cramos hemsida här

Mer från Cramo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cramo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera