1515
Annons

11.45: Ekonomipriset tillkännages – Di TV sänder direkt

I dag klockan kvart i tolv får vi veta vem som tilldelas Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne – ibland felaktigt kallat Nobelpriset i ekonomi. Statistiken talar sitt tydliga språk – det lär bli en amerikansk man.

Av de 84 personer som hittills fått utmärkelsen är bara två kvinnor. De allra flesta är också från USA, och verksamma vid ett elituniversitet som Stanford eller Harvard. Bland de 23 forskare som belönats under de senaste tio åren (varje år kan mer än en person få priset) är 17 amerikaner.

74 procent av pristagarna de senaste tio åren är alltså amerikanska män. Förra året gällde det dock bara en tredjedel av pristagarna – Michael Kremer. Han fick priset tillsammans med det gifta paret fransyskan Esther Duflo och indiern Abhijit Banerjee, för forskning om fattigdomsbekämpning.

Tidigare år har ett forskarlag bestående av indiern Jagdish Bhagwati, israelen Elhanan Helpman och amerikanen Gene Grossman, som forskar om handel, förekommit flitigt i förhandsspekulationerna. Bhagwati har dessutom tilldelats priset i ett avsnitt av tv-serien The Simpsons, även om det kanske inte väger så tungt hos kommittén som utser pristagarna.

Andra namn som det spekulerats kring är amerikanen Susan Athey (forskar om teknisk utveckling), belgaren Marianne Bertrand (jämlikhet), israel-amerikanen Joshua Angrist (arbetsmarknad) och amerikanen Robert Barro (konjunktur).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?