Annons

104 före detta politiker försörjs av skattepengar

104 före detta politiker försörjs fortfarande helt eller delvis av riksdagen. 

En av dem är Socialdemokraternas Veronica Palm som hoppade av politiken för snart fyra år sedan och har levt på inkomstgarantin på nästan 47.000 kronor i månaden sedan dess, skriver DN.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Före detta politiker kan i många fall kvittera ut en inkomstgaranti som kan räcka i många år fram över – i vissa fall ända till pension. Det skriver DN.

I tidningens genomgång visar det sig att 104 ex-politiker fortfarande försörjs i någon mån av riksdagen.

Liberalen Emma Carlsson, som nyligen lämnade partiet efter misstänkta bedrägerier, är en av dem som kan göra sig en rejäl hacka på systemet efter att hon valt att sitta kvar som politisk vilde. Sitter hon kvar till tills hon fyller 50 år, vilket är nästa höst får hon tillgång till inkomstgarantin ända fram till pensionsdagen. Som mest kan hon få ut nästan 10 miljoner kronor, skriver DN.

En annan som gynnas av inkomstgarantin är Socialdemokraternas Veronica Palm, som valde att lämna politiken hösten 2015. Hon bekräftar att det är riksdagspengar som är hennes huvudsakliga försörjning även om hon gör en del andra uppdrag.

Inkomstgarantin har fått kritik och gjordes om för sex år sedan så att politiker bara kan få det i högst två år. Men det gäller bara för dem som valdes in efter 2014. För övriga krävs ingen motprestation för att ex-politiker ska kunna kvittera ut pengar, som mest i 15 år. 

Den som haft inkomstgaranti längst är, enligt DN:s kartläggning, den före detta socialdemokratiska ledamoten Per Axel Sahlberg, 65 år. 

Efter sin avgång 2006 fick han dels ta del av en generös fallskärm och under de senaste åren har inkomstgarantin utgjort majoriteten av hans årsinkomst. Totalt har han tagit del av 5,1 miljoner kronor.

Sverigedemokraternas Margareta Gunsdotter, partiledaren Jimmie Åkessons svärmor, blev politisk vilde 2015 och satt kvar i riksdagen fram till 2018. Under den perioden plockade hon ut 62.000 kronor i månaden utan att närvara och är i dag berättigad till högsta inkomstgarantin fram till sin 65-årsdag.  Utnyttjar hon systemet fullt ut får hon en total ersättning på 5,5 miljoner kronor.

Totalt betalades 18,6 miljoner ut i inkomstgaranti till ex-politiker förar året. Sedan 2006 är den sammanlagda summan 82 miljoner skattekronor, skriver DN.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?