1515
Annons

104 före detta politiker försörjs av skattepengar

104 före detta politiker försörjs fortfarande helt eller delvis av riksdagen. 

En av dem är Socialdemokraternas Veronica Palm som hoppade av politiken för snart fyra år sedan och har levt på inkomstgarantin på nästan 47.000 kronor i månaden sedan dess, skriver DN.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Före detta politiker kan i många fall kvittera ut en inkomstgaranti som kan räcka i många år fram över – i vissa fall ända till pension. Det skriver DN.

I tidningens genomgång visar det sig att 104 ex-politiker fortfarande försörjs i någon mån av riksdagen.

Liberalen Emma Carlsson, som nyligen lämnade partiet efter misstänkta bedrägerier, är en av dem som kan göra sig en rejäl hacka på systemet efter att hon valt att sitta kvar som politisk vilde. Sitter hon kvar till tills hon fyller 50 år, vilket är nästa höst får hon tillgång till inkomstgarantin ända fram till pensionsdagen. Som mest kan hon få ut nästan 10 miljoner kronor, skriver DN.

En annan som gynnas av inkomstgarantin är Socialdemokraternas Veronica Palm, som valde att lämna politiken hösten 2015. Hon bekräftar att det är riksdagspengar som är hennes huvudsakliga försörjning även om hon gör en del andra uppdrag.

Inkomstgarantin har fått kritik och gjordes om för sex år sedan så att politiker bara kan få det i högst två år. Men det gäller bara för dem som valdes in efter 2014. För övriga krävs ingen motprestation för att ex-politiker ska kunna kvittera ut pengar, som mest i 15 år. 

Den som haft inkomstgaranti längst är, enligt DN:s kartläggning, den före detta socialdemokratiska ledamoten Per Axel Sahlberg, 65 år. 

Efter sin avgång 2006 fick han dels ta del av en generös fallskärm och under de senaste åren har inkomstgarantin utgjort majoriteten av hans årsinkomst. Totalt har han tagit del av 5,1 miljoner kronor.

Sverigedemokraternas Margareta Gunsdotter, partiledaren Jimmie Åkessons svärmor, blev politisk vilde 2015 och satt kvar i riksdagen fram till 2018. Under den perioden plockade hon ut 62.000 kronor i månaden utan att närvara och är i dag berättigad till högsta inkomstgarantin fram till sin 65-årsdag.  Utnyttjar hon systemet fullt ut får hon en total ersättning på 5,5 miljoner kronor.

Totalt betalades 18,6 miljoner ut i inkomstgaranti till ex-politiker förar året. Sedan 2006 är den sammanlagda summan 82 miljoner skattekronor, skriver DN.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?