ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

100 miljoner kyrkliga kronor försvunna i Afrika

  • Foto: Rebecca Blackwell

Svenska kyrkan har investerat stora summor i sex mikrofinansbolag i Afrika. Pengar som nu riskerar att gå förlorade efter en misslyckad fusion, skriver Kyrkans Tidning.

Flera svenska församlingar, pastorat och enskilda präster uppmanades att investera i sex mikrofinansbolag i Kenya för det goda ändamålet. Sammanlagt rör det sig om runt 100 miljoner kronor i form av aktier i de onoterade innehaven och lån till bolagen.

Det till trots har bolagen haft sviktande lönsamhet. Under hösten förelogs därför en omstrukturering via fusion för att kunna avveckla bolagen inom ett par år. På så vis skulle aktieägare och långivare kunna få tillbaka en del av sina satsade pengar, skriver Kyrkans Tidning.

Men eftersom fusion krävde en enhetlig uppslutning från aktieägarna gick fusionen i stöpet och de sex bolagen står under direkt konkurshot. Det 100 miljoner kronorna i kyrkinvesteringar kan därmed vara borta för alltid.

”Det som från början tycktes som en god idé som låg helt i linje med kyrkans sociala värdegrund, blev ett enda stort ifrågasättande av bolagens styrelser som ett virrvarr av personer”, säger kyrkoherden Torbjörn Gustavsson till Kyrkans Tidning.

Han har 1,5 miljoner kronor av egna pengar i aktier och lån knutna till bolagen.

Huddinge och Bollnäs är två av de drabbade pastorat som tvingats skriva ner sina tillgångar i bolagen.

Enligt Kyrkans Tidning är den kyrkliga affärssfären kring bolagen splittrad i frågan. Luleå stift och domkyrkoförsamling ställde sig positiva till fusionen, liksom Värnamo och Umeå pastorat, medan Spånga församling inte accepterade villkoren.

Nu står hoppet till att varje enskilt bolag ska kunna hitta en lösning till krisen under kommande bolagsstämmor den 19 december. Lyckas de inte omvandla lån till aktieägartillskott innebär det i praktiken att samtliga sex bolag går i konkurs.

Lars-Olof Hellgren är bolagssfärens initiativtagare och styrelseordförande i konsultverksamheten Progress Capital Sweden som administrerar bolagen. Han vill i dagsläget inte kommentera situationen.

”Det pågår bolagsinterna processer som är avgörande för de olika bolagens framtid”, säger han till Kyrkans Tidning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer