100-årig tradition här för att stanna: ”Unik för sin tid”

Nu är det dags för bokrean igen, den 100 år gamla traditionen som är här för att stanna. 

”Den är unik för sin tid”, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen.  

Foto:Pontus Lundahl/TT

När bokrean först uppmärksammades på 1920-talet var det främsta syftet att sälja ut förlagens restupplagor. Men på den tiden hade rean inte en bestämd tidpunkt. Det var först på 30-talet som bokrean etablerades på ett specifikt datum, den 15 februari. Syftet var då att krama ut det mesta möjliga ur julförsäljningen. 

Senare inföll bokrean vid sportlovet, efter det, sista onsdagen i februari, och i dag infaller den i slutet på februari runt löning. Den återkommande branschrean är ganska ovanlig i dag förklarar Kristina Ahlinder.

”Vi är stolta och glada över den här sammanhållna rean. Förr fanns det flera branscher i Sverige som hade årligt återkommande reor, men i dag är bokrean unik i Sverige.”

Hur viktig är bokrean för bokhandeln?
”Den är fortsatt viktig för både bokhandeln och bokförlagen. Det är fokus på fysiska böcker i fysisk butiksmiljö. Även om försäljningen har gått ner lite grann så är bokrean fortfarande en väldigt viktig tidpunkt.”

I dag beställer många sina böcker på nätet, enligt Svenska Förläggareföreningens senaste rapport hade internetbokhandeln förra året en försäljning på 2.052 Mkr och den fysiska bokhandeln på 1.217 Mkr. Även digitala abonnemangstjänster växer på marknaden och ökade sin försäljning med 36 procent 2019. 

”Strömningstjänsterna lever sitt eget liv. Under bokrean är fokus på just fysiska böcker, och det finns ett fortsatt intresse för inbundna böcker. Vissa böcker gör sig också bättre i tryck, till exempel bilderböcker eller illustrerade fackböcker”, säger Kristina Ahlinder. 

Hur föredrar du själv att läsa, digitalt eller att hålla i en fysisk bok?
”Jag lyssnar på ljudböcker någon gång ibland men annars läser jag bara tryckta böcker. Jag tror att pappersboken kommer finnas med oss länge och leva sida vid sida med det digitala. Att en bok kommer ut i många olika format är positivt, eftersom man kan välja det format som passar en bäst.”

Bokrean har förändrats under årens lopp, men traditionen att en gång om året på ett bestämt datum sälja ut böcker till reducerat pris står kvar. En av anledningarna till att traditionen hålls levande, tror man enligt Svenska Förläggareföreningen, är den mediala bevakningen.

Internetbokhandeln har dock på senare år blivit en stark konkurrent till bokrean, bland annat på grund av att böcker på olika plattformar säljs billigt året om. Bokrean är bara en av många kampanjer på internetbokhandeln. 

”Det är en fri marknad och det finns ingenting som hindrar enskilda aktörer från att ha rea när de vill. Men jag tror att bokrean kommer finnas kvar länge till, det är väldigt många som vill ha den kvar, inte minst bokhandeln”, säger Kristina Ahlinder.

Har du själv något tips på vad man borde handla på bokrean?
”Jag gillar fackböcker och på rean brukar det vara riktigt bra priser på olika fackböcker som vanligtvis är ganska högt prissatta, så det är ett tips. Men nu kommer jag nog passa på att köpa barnböcker också, jag har nämligen fått ett litet barnbarn.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?