1515

100.000 demonstrerade i Minsk – flera gripna

Belarusisk polis har frihetsberövat över 100 personer i samband med att mer än 100.000 människor gett sig ut på huvudstaden Minsks gator.

Det är den fjärde helgen i rad som demonstranter kräver att den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko avgår.

Demonstranter i Belarus huvudstad på söndagen.
Demonstranter i Belarus huvudstad på söndagen.Foto:TT

Röd-vita flaggor och banderoller bars av demonstranterna som möttes av kravallpoliser, vattenkanoner och kravallförstärkta piketbussar. Enligt människorättsorganisationen Viasna har minst 150 personer gripits i Minsk och på andra håll i landet under söndagen. Antalet bekräftades i princip av landets inrikesminister som enligt nyhetsbyrån Interfax sade att ”inte mindre än 100 personer gripits under söndagen”.

”Lukasjenko måste bort. Varför befinner sig vår legitimt framröstade president i ett annat land?” säger demonstranten Nikolaj Djatlov.

Djatlov syftar på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som efter det omtvistade valet i augusti gått i exil i grannlandet Litauen.

Så sent som i lördags fördes även den belarusiska oppositionsaktivisten Olga Kovalkova ut ur landet efter att hon hållits fängslad och sedan hotats av myndigheterna. Hon anlände sedan till den polska huvudstaden Warszawa.

Kovalkova får under den kommande veckan sällskap av oppositionsledaren Tichanovskaja som väntas besöka Warszawa på onsdag. Under sitt besök i Polen kommer Svetlana Tichanovskaja bland annat att möta den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.

Tichanovskaja uppmanade i veckan FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot dem som gjort sig skyldiga till brott i samband med det omstridda valet i augusti. EU har sedan tidigare enats om att införa sådana sanktioner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?