Annons

10.000 nya coronafall i världen varje timme

För första gången har en miljon nya fall av covid-19 registrerats på under hundra timmar, enligt en sammanställning av Reuters.

”Det är en enorm, trist utveckling som i och för sig inte är helt överraskande”, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi.

Foto:Christophe Morin

Antalet nya bekräftade fall av coronasmittade fortsätter att öka globalt. En miljon nya fall på under hundra timmar innebär fler än 10.000 nya fall globalt varje timme.

Fyra länder står för fler än hälften av alla bekräftade fall – USA, Brasilien, Indien och Ryssland, som tillsammans har registrerat omkring 7,5 miljoner smittade.

”Det visar att pandemin är okontrollerad i de här länderna. Det är oklart hur många av de smittade som blir rejält sjuka, så det är svårt att säga vilken typ av belastning det blir på sjukvården men det är fullt rimligt att anta att den blir stor och att det blir höga dödstal”, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Två nya ”milstolpar” har dessutom passerats, då antalet avlida i covid-19 i världen nu är fler än 600 000 och antalet smittade är fler än 14 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA.

”Det är sådana siffror vi var rädda för skulle uppstå. Det är ett dåligt scenario som håller på att uppfyllas nu och flera länder befinner sig på en uppåtgående kurva”, säger Sönnerborg.

Men olika världsdelar befinner sig i olika faser av pandemin. I Sverige, till exempel, förefaller situation vara under kontroll, även om vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd för att behålla denna situation, enligt Sönnerborg. I Afrika däremot kan smittspridningen ligga efter andra kontinenter.

”Det scenario jag hoppas inte kommer behöva uppstå är att en liknande spridning sker i de tätbefolkade områdena i Afrika. Det kommer medföra konsekvenser för sjukvården, inte minst.”

Precis som vi sett i Sverige finns risk att annan sjukvård skjuts upp och bortprioriteras för att klara av covid-19-fallen.

”Det finns kampanjer som varit hyfsat lyckosamma vad gäller exempelvis hiv-behandling och vaccinationskampanjer och det finns naturligtvis en uppenbar risk att den här undanträngelseeffekten drabbar de här och andra områden”, säger Sönnerborg.

Går det att jämföra det som händer nu med tidigare pandemier för att dra lärdomar och förstå vart utvecklingen är på väg?

”Man gör ofta jämförelser med Spanska sjukan som spreds 1918-1920, men det var ett influensavirus och coronavirus beter sig inte som ett influensavirus. Vi har i modern tid inte haft någon så här kraftfull coronaviruspandemi så det är svårt att förutsäga om det följer samma mönster som influensa gjort tidigare.”

Han menar att trots att situationen är besvärlig så ska man inte vara alltför alarmistisk om de nya siffrorna.

”Det troliga är att vi kommer nå en topp i de här länderna, sedan kommer pandemin att minska rejält och efter det kan man tänka sig att det blir lokala utbrott då och då under många år tills vi uppnår flockimmunitet, naturligt eller via vaccin.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?