1515

10.000 i strejk på amerikansk maskinjätte

Över 10 000 arbetare på den amerikanska maskinjätten John Deere i USA har gått ut i strejk.

Det är den första stora strejken på bolaget på 35 år. John Deere tillverkar lantbruksmaskiner av olika slag, bland annat traktorer.

Strejken är utspridd på 14 anläggningar i delstaterna Iowa, Illinois, Kansas, Colorado och Georgia. Den är organiserad av fackförbundet UAW och knäckfrågan har med löner att göra. Enligt facket är arbetsgivarens förslag på löneökning för lågt, med tanke på bolagets enorma vinster.

”Våra medlemmar på John Deere strejkar för en dräglig lön, en värdig pension och rättvisa villkor”, säger UAW:s vice ordförande Chuck Browning.

Enligt ekonomen Ernie Goss vid Creightons universitet är det ett bra tidpunkt för den amerikanska arbetarrörelsen att strejka.

”Över hela USA är arbetare i en väldigt stark förhandlingsposition”, säger han.

Filmarbetarfacket IATSE har i veckan meddelat att deras 60 000 medlemmar går ut i strejk på måndag om de inte får igenom sina krav, vilket hade fått Hollywood att stanna upp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?