1515

1.580 döda i covid-19 – Tegnell får ”oroande rapporter” om utelivet

1 580 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 40 personer senaste dygnet.

Helgens rapporter om trängsel på uteserveringar och restauranger oroar statsepidemilog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. I bakgrunden Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. I bakgrunden Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.Foto:Claudio Bresciani/TT

Totalt har 14.777 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige.

”I Sverige så fortsätter vi följa samma trend”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om de senaste siffrorna.

Det finns en viss eftersläpning i antalet dödsfall, men enligt Tegnell är den inte så stor.

IVA-kurvan är väldigt flack, säger Tegnell, men hur människor agerar har betydelse för att det förblir så.

”Det är jätteviktigt att komma ihåg att de här kurvorna är beroende av att vi kommer ihåg att stanna hemma om vi är sjuka”, säger Tegnell vidare om smittspridningen.

Men det finns orosmoln.

”Vi börjar få en del oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns.”

Glöm inte bort att stanna hemma om du är sjuk, håll dig hemma om du är 70 eller äldre, tänk på handhygien och håll avstånd både ute och inne, är fortsatt råden från Folkhälsomyndigheten.

Det finns snart 1.100 platser inom intensivvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen. Men belastningen på intensivvården är ojämn över landet.

”För att kunna få det att fungera ska SKR (Sveriges kommuner och regioner) tillsammans med regionerna arbeta för att försöka att sprida belastningen över landet på ett bättre sätt så att vi använder den nationella kapacitet som finns”, säger Sandwall.

Belastningen på sjukvården är också fortsatt stor, trots viss avmattning, säger Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Sjukvården har stora utmaningar i och med den här omställningen av vården.

Samtidigt måste akutvården fortsatt fungera, säger han och menar att all övrig vård också måste kunna fungera oberoende av covid-19.

”Det är ett tufft läge”, säger han men betonar att ingen är bortprioriterad.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?