1515

1.400 döda i Sverige: ”Ökar inte från dag till dag”

Ytterligare 67 personer har dött av covid-19 i Sverige. Antalet rapporterade dödsfall har stigit till totalt 1.400, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

”Fallen ökar inte från dag till dag”, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, vid fredagens presskonferens.

Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten
och Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg under Folkhälsomyndighetens pressträff på fredagen.
Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten och Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg under Folkhälsomyndighetens pressträff på fredagen.Foto:Jessica Gow/TT

Hittills har 13.216 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset. 1.024 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

I ett initiativ från regeringen ska landets äldreboenden få hjälp med att ta fram goda rutiner för att hindra smittspridning.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också fått i uppdrag att genomföra 1.000 tillsynsinsatser i äldreomsorgen runt om i Sverige.

”Det handlar bland annat om att granska och uppmärksamma vikten av basala hygienrutiner eftersom det är så viktiga för att undvika smittspridning”, sade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff tidigare på dagen.

Hon säger att målet inte är att leta fel.

”Målet är att bidra till förbättring”, säger Hallengren.

Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo säger att insatserna kommer att göras digitalt eller via telefon.

”Vi vill att vår tillsyn ska bidra till lärande och förbättringsåtgärder. Följsamhet till basala hygienrutiner har effekt”, säger hon.

Sofia Wallström berättar att Ivo gör nationella riskbilder som utgår från information som kommer genom myndighetens nyinrättade tipstjänst.

”Med tjänsten vill vi underlätta för framför allt personal att berätta för oss om de brister de ser. Det är viktig information för vårt arbete. Den senaste månaden har vi fått ungefär 1.000 indikationer på risk. Cirka 20 procent relaterade till covid-19”, säger hon.

Sofia Wallström säger att hon förstår att det under rådanden förhållanden är svårt att inom omsorgsvården undvika smittspridning och ge en god omsorg.

”Men om Ivo uppmärksammar hygienrutinerna vet vi att det gör nytta. Vi beaktar omständigheterna i vår tillsyn och förstår att det är svårt. Men vården och omsorgen ska vara säker för alla”, säger Sofia Wallström.


Innehåll från CognizantAnnons

Digital innovation för framtidens bästa

Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.
Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.

De senaste åren har marknaden exploderat inom området för ny teknik. Samtidigt står världen inför en stor omställning för att nå Parisavtalet och hållbarhetsmålen. Globala konsultföretaget Cognizant menar att teknikbranschen bör betraktas mer som ett ekosystem, där man delar med sig av innovation som kan bidra till planetens bästa. 

– Inom de ramar som fortfarande medför lönsamhet behöver vi lyfta blicken och se tillsamhällsnyttan, säger Mats Johard, vd för Cognizant. 

Cognizant grundades 1994 i New Jersey och är ett bolag som kännetecknas av nyfikenhet, innovation och framåtanda. Likt andra bolag i branschen har de successivt byggt upp en enorm kapacitet för att hantera stora datamängder från ett stort antal projekt, kombinerat med kundspecifika lösningar och algoritmer. Nu ligger stort fokus på att analysera och att återanvända denna kunskapsbas utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Mats utvecklar:

– Vi tror att det är dags att jobba bredare – det måste finnas en generaliseringstanke. Om man kommer på en bra lösning, hur kan den fungera för en annan bransch eller samma bransch fast i en annan kontext? 

Risken finns att kunder drar öronen åt sig av blotta tanken på att dela med sig av idéer eller innovationer, men tanken är förstås inte att man ska ge bort något som kommer innebära förlorad lönsamhet. Erik Dingvall har huvudansvar för AI och datalösningar hos Cognizant, och han vill understryka att det är just en generell öppenhet kring insikter och verktyg de förordar, och inga kundspecifika fall.

– Jag tror vi kan skapa en styrka genom att samarbeta – som i ett ekosystem – för allas bästa. Om det finns stora samhälleliga vinster att tjäna på en algoritm eller innovation, kan det finnas ett stort värde i att dela med sig av den.

Krav på återanvändbarhet

Cognizant har många globala kunder. Generellt anser de att det finns en stor insikt kring hållbarhet hos kunderna, och i synnerhet gällande de krav på hållbarhetsagenda som ställs på leverantörerna. Nästa steg är att ta sig an cirkulär innovation.

– Vi tror att många av våra uppdrag kommer att innehålla krav på återanvändbarhet av till exempel utvecklade algoritmer. Det görs så oerhört mycket bra saker med hjälp av de mest avancerade tekniska mjukvarulösningarna och vi har ett ansvar att sprida de insikter som kan hjälpa oss att nå FN:s hållbarhetsmål. Det finns ingen motsättning i att arbeta för humanitära mål samtidigt som det ger lönsamhet och tillväxt för bolaget, säger Erik.

– I slutändan bör globala bolag se det som sin skyldighet att driva tekniken inom cirkulär innovation, avslutar Mats.

Om Cognizant

Cognizant är ett globalt teknik- och konsultföretag där Big Data och AI spelar en stor roll. Cognizant är en partner till framförallt globala kunder, som driver en digital agenda inom branscherna bank, försäkring, tillverkande industri, media och telekom.

Läs mer på https://www.thecognizant.com/l/artificial-intelligence-2021/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cognizant och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?