ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny EU-utfrågning krävs för Ylva Johansson: ”Jag kommer svara på frågorna”

  • Foto: Francisco Seco

Ylva Johansson kommer att avkrävas svar på ytterligare frågor innan hon godkänns av EU-parlamentets Libe-utskott. Ylva Johansson säger sig inte vara besviken på beslutet.

”Jag har haft tid att tänka nu. Jag är nöjd med min utfrågning och jag är inte förvånad över att det kommer extra frågor. Och jag kommer att svara på dem”, säger Johansson till TT och Ekot.

Hur detaljerad hon kan bli där är dock fortsatt oklart.

”Jag kommer inte att kunna ge detaljer om det som måste ingå i en förhandling om en ny pakt om migration och asyl. Det kommer att bli svårt nog ändå. Jag kan inte bakbinda mig med löften till parlamentet i det här tidiga skedet”, säger Johansson.

Är du besviken?

”Nej. Det här var nog vad jag hade väntat mig. Det här visar hur svåra och komplexa de här frågorna är”, säger Ylva Johansson.

”Ledamöter klagade på att de inte kunde få en bild av henne i dag. Det har bara gått två dagar och redan är förhören 2019 mycket hårdare än senast”, skriver Financial Times-reportern Mehreen Khan på Twitter.

Ylva Johansson vill bryta dödläget om EU:s asyl- och migrationspolitik — men vill ännu inte säga hur.

Det kan ligga henne i fatet när hennes roll som inrikeskommissionär nu ska avgöras efter ett parlamentsförhör som fylldes av avvaktande svar.

”Jag har förstått att ni kommer att ge mig några tuffa timmar, men jag ser ändå fram emot det, även om jag är nervös”, sade Ylva Johansson i sitt inledningsanförande.

Hur ett välfungerande EU-system för asyl och migration ska se ut kunde hon dock inte svara på. Eller snarare så ville hon inte.

”Jag kan inte svara så konkret som ni önskar”, förklarade hon för utskottsledamöterna och bad flera gånger om att få återkomma.

Det fick en och annan i lokalen att muttra.

”Du riskerar att bli känd som komma-tillbaka-kommissionären, för på många nyckelfrågor har du systematiskt svarat att du måste återkomma med svaren”, sade den portugisiske högerpolitikern Paulo Rangel.

Själv ansåg Ylva Johansson efteråt att hon gjorde rätt.

”Det uppdrag jag har fått, att utveckla en ny pakt om migration och asyl, är ju ett väldigt svårt uppdrag för alla vet hur låst situationen har varit i flera år. Det betyder att jag inte kan ge konkreta svar exakt på vad en sådan ny pakt kommer att innehålla, säger hon till svenska journalister på plats efter utskottsförhöret.

Svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) är skeptisk till om det räcker.

”Ylva Johansson gav alldeles för få detaljerade svar”, säger Tobé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer