ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ylva Johansson blir migrations- och inrikeskommissionär

  • Ylva Johansson (S). Foto: Maja Suslin/TT

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson tilldelas migrations- och inrikesfrågor i den blivande kommissionen.

”Det är hedrande för Sverige”, kommenterar statsminister Stefan Löfven utnämningen.

EU-kommissions tillträdande ordförande Urusla von der Leyen presenterar i dag ”EU:s regering” det vill säga vilka som utses till kommissionärer.

Svenska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har utsetts till ansvarig för migrations- och inrikesfrågor för åren 2019-2024. 

Enligt förhandstipsen ansågs hon ligga närmast för att bli kommissionär med ansvar för arbetsmarknaden. Nu får hon i stället ansvar att försöka få igenom ett fördelningssystem av asylsökande, där många EU-länder motsätter sig detta. I hennes arbetsområde ingår också EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex och Schengensamarbetet som möjliggör att gränskontroller inte behövs inom området, skriver Direkt.

Därmed får hon i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14. Under nuvarande kommission har grekiske Dimitris Avramopoulos haft ansvar för de här frågorna.

”Jag vill att den här kommissionen ska vara flexibel och modern, som förstår Europa och lyssnar på vad Europa vill”, förklarar Ursula von der Leyen som nu har inlett sin presskonferens i Bryssel.

Von der Leyen öser också beröm över den svenska kommissionären:

”Om ni vill ha något gjort, fråga henne! Hon kommer att ha hand om inrikesfrågorna”, säger tyskan om Ylva Johansson.

Stefan Löfven skriver i en kommentar:

”Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union”.

”EU ska ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid. Det behövs tas ett helhetsgrepp i migrationspolitiken på allt från samarbete med länder utanför EU till säkerhet vid våra gränser”, säger statsministern.

”Samtidigt behöver vi tillsammans förstärka och fördjupa samarbetet mot den grova gränsöverskridande brottsligheten och terrorismen. Lösningarna kräver mer samarbete, inte mindre. Ylva Johansson kommer med sin långa politiska erfarenhet att spela en viktig roll och jag vill önska henne lycka till i sitt nya ämbete.”

Danmarks tidigare konkurrenskommissionärer Margrethe Vestager som fanns med i förhandsspekulationerna om att bli ny ordförande för kommissionen tilldelas vice ordförandetiteln och får ansvar för digital omställning. Hon behåller även ansvaret för att säkerställa fri konkurrens i EU.

Italienske Paolo Gentiloni har utsetts till ekonomikommissionär.

Lettiske Valdis Dombrovskis blir ekonomiansvarig, franska Sylvie Goulard får hand om industripolitiken medan belgaren Didier Reynders blir justitiekommissionär.

Finlands Jutta Urpilainen blir kommissionär med ansvar för ”internationella partnerskap”.

EU-kommissionens förre chefstalesman Margaritis Schinas blir viceordförande med ansvar för att ”försvara vårt sätt att leva”.

Som väntat får nederländske Frans Timmermans huvudansvar över frågor som rör klimatförändringarna.

Kommissionens veteran – österrikiske Johannes Hahn, som nu går in på sin tredje runda i kommissionen – blir budgetansvarig. Irländaren Phil Hogan får som väntat handelsansvaret och lika väntat blir att polacken Janusz Wojciechowski får jordbruket.

Luxemburgaren Nicolas Schmit blir arbetsmarknadskommissionär – ett jobb som annars Ylva Johansson tippades ligga bra till för.

Estländska Kadri Simson blir energikommissionär.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies