ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ygeman hoppas på gemensamma it-system i landet

  • Anders Ygeman. Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Regeringen ger flera myndigheter i uppdrag att ta fram gemensamma it-system för myndigheter, kommuner och regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Det här kan spara flera miljarder av skattebetalarnas pengar, som i stället kan läggas på välfärden”, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

Det handlar delvis om att ta fram gemensamma system, men även om att information som personer och företag, så kallad grunddata, ska vara enhetlig och kunna skickas mellan de olika myndigheterna.

”Som jordbruksföretagare kanske du behöver skriva in dina företagsuppgifter vid tio till tjugo olika tillfällen när du är i kontakt med olika myndigheter. Genom att skapa en gemensam struktur för grunddata så finns informationen på ett ställe och myndigheten kan hämta grunddatan därifrån i stället för att ställa frågan till dig”, säger Anders Ygeman.

Nästa år ska arbetet med att genomföra de gemensamma lösningarna påbörjas, men det kommer att ta tid innan it-lösningarna är på plats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer