ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

XXL erkänner prisfusk – ”sorgligt och frustrerande”

  • Foto: Krister Soerboe/Bloomberg

Den norska sportkedjan XXL:s vd Øivind Tidemandsen bekräftar för tidningen Dagens Næringsliv att det förekommit fusk med reapriser.

”Det är sorgligt och frustrerande att sådana knep använts för att nå mål”, säger vd:n till Dagens Næringsliv.

I helgen rapporterade den norska tidningen E24 att XXL fuskat med reapriser. Enligt den norska marknadsföringslagen måste ett visst antal varor säljas till ordinarie pris för att ett bolag ska kunna få göra reklam om rea. För att komma runt regleringen köpte XXL-anställda helt enkelt varor och fabricerade därmed försäljningsstatistik. XXL:s Norgechef Anders Kjellén har meddelat att en intern utredning inletts.

Enligt Øivind Tidemandsen finns i nuläget inget som tyder på att de som i dag sitter i XXL:s högsta ledning varit involverade. Vd:n uppger också att det ännu inte funnits några indikationer på att liknande fusk förekommit i kedjans butiker i Sverige, Finland eller Österrike. Han säger att han inte vet hur omfattande fusket har varit. Frågan har gått vidare Forbrukertillsynet, den norska motsvarigheten till Konsumentverket.

I juni i år stod det klart att Altor köpt in sig som storägare i den norska sportkedjan med en position på strax över 10 procent.

”Jag tror att vi har möjlighet att utveckla det här så att XXL kommer tillbaka som vinnare. Man har en väldigt bra lönsamhet i grunden, men har schabblat en del det här sista året”, sa vd:n Harald Mix då till Di.

XXL har återkommande hamnat i både norska och svenska tidningsrubriker. Bland annat ska anställda vid både svenska och norska varuhus fått göra armhävningar som bestraffning. Tidigare i år gick Sverigechefen Per Sigvardsson på dagen efter att han hånat klimataktivisten Greta Thunberg och bland annat kallat finansminister Magdalena Andersson för en ”häxa” i inlägg på Facebook.

Förra veckan sänkte flera tunga analytiker, bland annat vid Nordea och Goldman Sachs, sina rekommendationer för aktien till sälj.

Läs mer: Rapportsmäll för sportkedjan – rasade med 11 procent

Läs mer: Altor kan bli XXL:s räddning – men stålbadet är inte över

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer