ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

XXL-aktien rasade efter besked om nyemission

  • XXL har handelsstoppats på Oslobörsen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Sportkedjan XXL handelsstoppades på Oslobörsen vid 14.45-tiden. Bolaget meddelade i ett pressmeddelande att man planerar för en nyemission – samtidigt som bolaget skruvar ned förväntningarna för tredje kvartalet.

Aktien rasade över 20 procent när handeln öppnade igen.

Bolaget meddelar i ett pressmeddelande att man förbereder en riktad nyemission som ska dra in 400 miljoner norska kronor till bolaget. Syftet är att stärka bolagets balansräkning. Priset per aktie i emissionen ligger på 15 norska kronor, vilket är en tydlig rabatt då den innan handelsstoppet handlades till 21,82 norska kronor.

Riskkapitalbolaget Altor är största aktieägare i XXL med drygt 20 procent av kapitalet och rösterna. Altor vill enligt pressmeddelandet vara största ägare även efter emissionen.

Altor har tillsammans med de andra storägarna Dolphin Management, Ferd, Odin Forvaltning och Arctic Funds sagt ja till att bidra med pengar.

Styrelsen för XXL föreslår också att en så kallad reparationsemission om 100 miljoner kronor kommer att genomföras, vilket innebär att den totala kapitalinhämtningen landar på 500 miljoner norska kronor.

Strax efter klockan 15 öppnades handeln igen. Aktien rasade då 22 procent, och är vid 15.05-tiden ner 18 procent.

Bolaget meddelade också att man förväntar sig att omsättningen för det tredje kvartalet landar på 2.470 miljoner kronor, vilket är lägre än analytikerestimatet på 2.571 miljoner kronor. Rörelseresultatet beräknas uppgå till 130-135 miljoner kronor, 265-275 miljoner kronor inklusive IFRS 16-effekter, vilket också är lägre än analytikernas prognos på 330 miljoner kronor.

Enligt pressmeddelandet föreslås det också att Hugo Maurstad ska ta över ordförandeposten i den pressade sportkedjan. Nuvarande ordföranden Øivind Tidemandsen föreslås dock fortsätta som styrelsemedlem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer