ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Facebook samlar in intima persondetaljer via andra appar

Facebook samlar in personliga data från andra appar, även om användaren inte har något Facebook-konto eller använder Facebook för att logga in i appen. Det rör sig om allt från menstruationscykler till kroppsvikt och graviditetsdrömmar, avslöjar Wall Street Journal. 

Tidningen har testat 70 av de mest nedladdade apparna i Appstore, och funnit att åtminstone 11 av dem ögonblickligen delar med sig av personliga data i samma stund som användaren knappar in dem – till Facebook.

Användaren får över huvud taget inte möjlighet att ta ställning till om man godkänner att uppgifterna sprids till tredje part eller inte, det hela sker automatiskt, uppger tidningen.

Det är sedan tidigare känt att många smartphone-appar delar med sig av viss information till Facebook, exempelvis när användaren använder appen i fråga och ibland även hur man använder dem. Men det har inte tidigare varit allmänt känt att Facebook även samlar personliga, intima data om var och en av de miljontals berörda användarna.

Ett exempel är hjärtmätarappen Instant Heart Rate: HR Monitor, som skickar data om användarens hjärtfrekvenser till Facebook, visar WSJ:s tester. Menstruationsappen Flo Period & Ovulation Tracker, som uppger sig ha 25 miljoner användare, är ett annat exempel: Appen skickar information till Facebook om när användaren ska ha mens nästa gång eller om användaren avser att försöka bli gravid.

Reuters skriver på fredagen att New Yorks guvernör Andrew Cuomo som en reaktion på avslöjanden beordrat två myndigheter att starta en undersökning om WSJ:s uppgifter stämmer.

Facebook har till WSJ uppgett att det tycks som att en del av den datadelning som tidningen kunnat avslöja står i konflikt med deras villkor, som instruerar apputvecklare att inte dela med sig av data som rör hälsa, finanser eller annan känslig information.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies