ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

WSJ: Män kopplade till Trumputredning gripna

  • Foto: Andrew Harnik/TT
  • Rudy Giuliani, Trumps advokat Foto: Charles Krupa

Två affärsmän som gripits i USA är enligt amerikanska medier kopplade till rättsfall som berör utredningen om att eventuellt starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. Enligt tidningen The Wall Street Journal (WSJ) har de varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump sedan han under ett telefonsamtal i juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning. Presidenten nekar till att ha gjort fel.

Rudy Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter. Enligt WSJ har de två bidragit med stora summor till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina, och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Representanthuset skickade i förra månaden brev till affärsmännen där de ombads vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.

Några dagar efter samtalet i juli mellan Trump och Zelenskyj reste Andrej Jermak, en av Zelenskyjs högsta rådgivare, till Madrid för att träffa Giuliani.

Nu säger Zelenskyj att han inte är säker på att han ska ge tillstånd till Jermak att resa till USA för att vittna i utredningen om att eventuellt inleda riksrättsförfarande mot den amerikanske presidenten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer