ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

WSJ: HSBC slog larm om misstänkta transaktioner i Huawei

  • Foto: Huawei

Enligt uppgifter i Wall Street Journal var det ”misstänkta transaktioner” i konton tillhöriga Huawei som ledde till gripandet av det kinesiska bolagets finanschef Meng Wanzhou i Kanada.

Tidningen uppger att det var en övervakningsfunktion i den brittiska banken HSBC som upptäckte transaktionerna och skickade information om dem till federala åklagare i New York. Åklagarmyndigheterna begärde på grundval av informationen Meng Wanzhou gripen och har nu begärt henne utlämnad från Kanada.

Meng Wanzhou greps i Vancouver i lördags misstänkt för brott mot sanktionerna mot Iran. I april skrev Wall Street Journal att det amerikanska justitiedepartementet startat en utredning rörande Huaweis verksamhet med Iran.

HSBC, en av flera banker som har affärer med Huawei, misstänks inte för oegentligheter i samband med utredningen mot telekomjätten, skriver WSJ med hänvisning till källor.

Riskkonsulten Eurasia group skriver i en analys om gripandet av Meng Wanzhou att "Peking troligtvis kommer att reagera med ilska" över gripandet, rapporterar CNBC.

”Kina bör förbereda sig på en eskalering i handelskriget med USA, eftersom USA inte kommer att lätta på trycket mot Kina. Gripandet av en högt uppsatt Huawei-chef är ett levande bevis på det", skriver Eurasia group.

Huawei har som en reaktion på gripandet uttryckt att man inte känner till några fel som Meng Wanzhou skulle gjort sig skyldig till. Det kineisiska utrikesdepartementet har krävt en förklaring från såväl USA som Kanada.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer