ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wiström: "Utmaningarna i bolagsportföljen förblir stora"

Ratos nettoresultat rasade från 703 till 55 miljoner kronor under det tredje kvartalet, tyngt av framför allt Plantagen och Diab.

Det hårda arbetet fortsätter därmed för vd Jonas Wiström.

"Ett flertal av de övriga portföljbolagen har fortsatt svag utveckling i kvartalet och utmaningarna i bolagsportföljen förblir därmed stora", konstaterar den förre ordföranden efter att ha nämnt kompositbolaget Diab och trädgårdskedjan Plantagens svaga utveckling.

För Plantasjen, ett av Ratos största innehav, sjönk försäljningen med 7 procent i kvartalet och rörelseförlusten ökade från 7 till 45 Mkr. Nästan en halv miljard kronor rann ur kassan. Framför allt påverkades försäljningen kraftigt negativt i juli, en viktig försäljningsmånad för kedjan, av det varma vädret och torkan.

För Diabs del var försäljningen fortsatt låg inom vindkraftsegmentet, och resultatet tyngdes av engångskostnader från exempelvis sammanslagning av produktionsenheter i Kina – men också av "fortsatt låg produktionseffektivitet".

Oljeservicebolaget Aibel, kreditdatabolaget Bisnode och butiksinredningsföretaget HL Display hörde däremot till de bolag som utvecklades positivt resultatmässigt. För Aibels del ingicks flera stora och viktiga avtal, bland annat med Equinor (före detta Staoil) under kvartalet.

I juni, vid Ratos kapitalmarknadsdag, sa Jonas Wiström till nyhetsbyrån Direkt att det då fanns förutsättningar att resultaten i bolagsportföljen ska öka i år jämfört med nästa år. Hittills ligger facit, mätt i operativt ebita, på 945 Mkr mot fjolårets 1.037 Mkr, och det tredje kvartalet innebar alltså ett steg ifrån juniprofetian eftersom resultatet då var sämre än ett år tidigare.

Därav rådande prioritering:

"Arbetet med innehavsportföljen fortsätter med högsta fokus på stabilitet, följt av lönsamhet och tillväxt. Att vända rådande lönsamhetstrend är vår första prioritet", avslutar Jonas Wiström sitt vd-ord efter snart ett år på posten.

Dessförinnan var han styrelseordförande, och gjorde därmed ett karriärhopp som Handelsbankens ordförande Pär Boman enligt ett uttalande till Di tidigare i veckan anser otänkbart:

Di: Är det aktuellt att du blir vd för Handelsbanken igen?

”Nej", sa Pär Boman, skrattade och tillade:

"Jag kan ju inte anställa mig själv."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies