1515
Annons

Wirecard planerade köpa Deutche Bank innan skandalen

Foto:Matthias Schrader
Foto:Andreas Gebert

Det tyska skandalbolaget Wirecard, verksamt i fintechbranschen, hade planer på att köpa upp Deutsche Bank strax innan den skandal som skulle föranleda bolagets kollaps, rapporterar Financial Times.

Fondförvaltaren kände sig kränkt över sin lön – började med insiderhandel

En fondförvaltare på tyska Union Investment tjänade 8,1 miljoner euro, motsvarande cirka 82 miljoner kronor, på insiderhandel efter att ha ”känt sig kränkt” över sin lön. Nu riskerar han upp till fem års fängelse, skriver Financial Times.

Fondförvaltaren, som arbetat i 16 år på den Frankfurt-baserade kapitalförvaltaren Union Investment, började med privata affärer när kontoret tömdes på folk i början av coronapandemin. 

”Eftersom alla andra arbetade hemifrån var det bara jag och en juniorkollega på kontoret”, berättade den 45-årige mannen för fem domare i Frankfurts tingsrätt i veckan.

Anledningen till handeln var att förvaltaren känt sig ”djupt frustrerad” över sin lön på 444.000 euro under 2019 och att han fått en mindre löneökning än väntat. I rätten berättade mannen också att han drabbades av stora förluster efter skandalen i betaltjänstföretaget Wirecard. 

Från början var tanken att göra egna investeringar på 500.000 euro, men mannen beskriver hur han snabbt tappade kontrollen.

”Det blev ett beroende. Varje framgångsrik investering gav en känsla av upprymdhet.” 

Förvaltaren greps i september 2020 efter att en mäklare flaggat för handeln till den tyska finansinspektionen Bafin. 

Nu riskerar mannen fem år fängelse.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera