1515
Annons

Walmart slutar sälja e-cigaretter

Walmart meddelade på fredagen att bolaget kommer sluta sälja e-cigaretter i sina amerikanska butiker. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Succéstudien värd nära 200 miljarder – mer än hela H&M

Gunilla Osswald, vd för Bioarctic, och Helena Helmersson, vd för H&M.
Gunilla Osswald, vd för Bioarctic, och Helena Helmersson, vd för H&M.Foto:Josefine Stenersen, Jesper Frisk

Läkemedelsraketen Bioarctic följer upp gårdagens 173-procentiga rusning med att stiga över 20 procent även i dag.

Totalt har börsvärdet på de tre inblandade bolagen i Alzheimersstudien stigit med 194 miljarder kronor sedan fas 3-resultatet presenterades.

Svenska Bioarctic, japanska Eisai och amerikanska Biogen är de tre bolagen som bidragit till alzheimersprojekt som under onsdagen blev en världsnyhet.

Förutom att Bioarctic stigit motsvarande nära 20 miljarder kronor sedan i går och fram till 12.30-tiden på torsdagen, har Eisai ökat sitt börsvärde med 44,5 miljarder kronor över de senaste två börsdagarna i Japan, och Biogen med 129,6 miljarder under den hittills enda handelsdagen i USA.

Totalt är bolagen därmed upp nära 194 miljarder kronor på nyheten. Det kan jämföras med börsvärdet på börsjättar som Evolution (192 miljarder), Handelsbanken (181 miljarder) och H&M (168 miljarder).

Enligt Bioarctic visar studien att alzheimerspatienter som har fått läkemedlet lecanemab sparat in ungefär sex månader jämfört med placebogruppen över de 18 månader som studien fortlöpt. Ett resultat som beskrivs som historiskt.

Bioarctic har som en följd fått höjda rekommendationer och riktkurser av både Carnegie och RBC Capital. Aktien, som stängde på 251 kronor i går, bedöms av Carnegie vara värd 325 kronor och av RBC 460 kronor.

Totalt är aktien upp 26 procent vid 12.30-tiden på torsdagen till en kurs på cirka 316 kronor.

Nästa steg för läkemedlet är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ska ge besked om ett så kallat accelererat godkännande. Det ska ske senast den 6 januari nästa år, men nästa viktiga hållpunkt för bolaget är redan den 29 november. Då väntar sig DNB:s analytiker Patrik Ling att Bioarctic, på ett stort vetenskapligt möte i San Francisco, presenterar data på hur olika subgrupper i studien har reagerat på läkemedlet.

”Min gissning är att FDA gärna vill se den datan också, men sedan känner de sig nog komfortabla med att ta ett beslut”, säger Patrik Ling, som redan i fredags lyfte fram att han trodde på en framgångsrik fas 3-studie för bolaget.

I spåren av Bioarctic-rusningen ser han en liknande uppsida i ett annat läkemedelsbolag, som snart ska presentera sina resultat.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera