ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wall Street: Uppåt på ECB-besked och handelssignaler

  • Foto: Richard Drew

De ledande börserna i New York inledde med stigande kurser på torsdagen efter att marknaden reagerat på ECB:s räntebesked. Även positiva besked från USA på handelsfronten gav stöd.  

ECB sänkte som väntat depositräntan med 10 punkter och återupptar samtidigt stödköp av obligationer för 20 miljarder euro per månad. 

Vid 16.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 0,5 procent till 27.252. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,2 procent, till 3.006, medan Nasdaq Composite var upp 0,8 procent till 8.234.

Sektorvis var det åter teknik som gick starkt medan energibolag gick tyngre.

ECB:s räntebesked fick Donald Trump att på nytt kritisera Federal Reserve som han anser sitter still när ECB sänker räntan för att försvaga euron mot dollarn och skada amerikansk export. 

I handelskonflikten har Donald Trump beviljat en begäran om att senarelägga en tullhöjning för kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar till den 15 oktober i stället för som tidigare planerat från den 1 oktober.

Bloomberg rapportera på torsdagseftermiddagen också att Vita huset överväger att erbjuda Kina ett interimsavtal som delvis skulle fördröja eller ställa in amerikanska tullar i utbyte mot löften rörande immaterialrätt och köp av jordbruksprodukter.

Bland enskilda aktier rasade Aurora Cannabis 8,3 procent. Det kanadensiska cannabisbolaget redovisade efter onsdagens stängning svagare försäljning och bruttomarginal än väntat för det fjärde kvartalet.

Programvarubolaget Oracle sjönk 3,6 procent. Sent på onsdagen meddelades att vd Mark Hurd måste ta ledigt på grund av hälsoskäl. Samtidigt var Oracles intäkter för det första kvartalet sämre än väntat. 

AT&T handlades ned 1,7 procent. Mobiloperatören gav på onsdagskvällen en uppdatering om sina planer för återstoden av 2019 och inledningen på 2020 i samband med en konferens.

På råvarumarknaden fortsatte oljan ned, efter att ha pressats på onsdagskvällen då Donald Trump sagt att han utvärderar möjligheten att lätta på sanktionerna mot Iran. 

Före börsöppningen presenterades också statistik som visade att konsumentpriserna i USA stigit 0,1 procent i augusti, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,7 procent, vilket var något lägre än väntade +1,8 procent i årstakt, enligt Reuters snittprognos.  

Räntan på den amerikanska tioåringen var oförändrad vid 1,74 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies