ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Avbrutet handelsbesök fick Wall Street att se rött

  • Tv-tjänsten Roku rasade 19,7 procent efter en säljrekommendation. Foto: Roku

En fnurra på handelstråden fick börsen att stänga i rött. Industriindex Dow Jones index slutade på minus 0,6 procent, medan breda S&P 500 sjönk 0,5 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite stängde 0,8 procent ned. 

Handeln på Wall Street började på plus efter att det det på morgonen blivit klart att att hundratals kinesiska varor skulle undantas tullarna, alltifrån motorcyklar till hundkoppel.  Dow Jones nosade faktiskt på ett ”all time high” på 27,160.99 punkter. 

Några timmar senare gjorde president Donald Trump ett utspel om att han inte är intresserad av ett partiellt avtal och att han inte behöver ett handelsavtal före presidentvalet 2020.

Efter det kom uppgiften om att Kinas handeldelegation ställt in goodwill-besöken hos amerikanska lantbrukare som drabbats av handelskriget. Det gavs ingen förklaring med avbrotten men Dow Jones föll snabbt 100 punkter. Även gristerminerna föll på uppgiften. 

En annan orsak till fredagens volatilitet var att det var en ”quadruple witching”-dag: ett tillfälle då aktieoptioner, indexoptioner, indexterminer samt enskilda aktieterminer löper ut samma dag. 

Under fredagen har även tre Fed-chefer talar ut om onsdagens räntesänkning med 25 punkter till intervallet 1,75-2,0 procent. Saint Louis-chefen James Bullard, benämnd som duva i kommittén, ville se ett minskat intervall om 1,5-1,75 procent då han ser recession i tillverkningssektorn.

Höken Erik Rosengren, som tillsammans med Kansas-chefen Esther George ville ha kvar ränteintervallet på 2-2,25 procent, förklarade sin ståndpunkt med att mer stimulans skulle påverka tillgångspriser och ge en ökad hävstång. 

Förlorarna på Dow Jones industriindex var Caterpillar som stängde 1,5 procent ned, Microsoft som stängde 1,2 procent ned och Boeing som var ned 1,4 procent.

Streamingbolaget Netflix fortsatte veckans fall och stannade på minus 5,5 procent. Bolagets vd varnande vid en investerarträff under fredagen att Apples intåg på streamingscenen innebär en helt ny utmaning.

Roku, som skapar mediaspelare, har fått en säljrekommendation av Pivotal, med motiveringen att konkurrensen på streamingområdet ökar vilket sannolikt kommer att driva ned kostnaden för produkterna mot noll. Aktien rasade 19,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 6 punkter till 1,72 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer