1515
Annons

Wall Street inleder nedåt – Gamestop och AMC stiger

Foto:Nicole Pereira

New York-börserna inledde torsdagens handel i negativt territorium, samtidigt som långräntorna fortsatte att stiga. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Världsmarknadspriset på råolja stiger 3 procent

Foto:Carina Johansen

Världsmarknadspriset på råolja stiger 3 procent till 91:55 dollar per fat. Prisrörelsen kommer sedan det börjat spekuleras om ett beslut om kraftigt minskad produktion på ett möte mellan oljekartellen Opec, Ryssland och andra stora oljenationer.

Det diskuteras inför beskedet om att den produktionsminskning oljeländerna är på väg att besluta om – som görs för att hålla uppe oljepriset – kan bli 2 miljoner fat olja per dag, rapporterar Bloomberg med hänvisning till mötesdelegater. Men det finns även förslag om att sänka produktionen med 1-1,5 miljoner fat per dag, enligt delegater.

I praktiken kommer effekten av det nya kvotbeskedet från Opec och Ryssland inte att bli så stort då flera av de berörda oljeländerna redan på egen hand strypt sin produktion under befintliga kvotnivåer.

”Detta är ett viktigt möte”, säger Förenade arabemiratens energiminister Suhail al Mazrouei på plats i Wien, Österrike, där kvotmötet hålls.

En stor produktionsminskning från Opecländerna väntas hur som helst leda till en kraftig reaktion från Bidenregeringen, som inför mötet försökt få Opecländer som Saudiarabien att stoppa kraftiga neddragningar. Det ska enligt källor i Vita huset bland annat diskuteras ett amerikanskt embargo mot export av bensin, diesel och andra raffinerade produkter från USA som ett motdrag om Opec skär ner för mycket. 

Samtidigt är EU på väg att göra upp om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som skulle kraftigt begränsa den ryska möjligheten att finansiera sitt krig i Ukraina med oljeintäkter. USA försöker samtidigt få allierade bland G7-länderna att införa ett pristak på rysk olja.

Prisökningarna på råoljemarknaden är dock långt från de toppnivåer för året kring 115 dollar per fat som uppnåddes i juni i år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera