ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wall Street öppnar uppåt – fordonsaktier går starkt

Börserna på Wall Street inleder tisdagshandeln uppåt. Fordonsaktier går starkt i inledningen, Veoneer stiger med 4,2 procent och Fiat Chrysler klättrar 4,8 procent.

I öppningen stiger Dow Jones industriindex med 0,4 procent och teknikorienterade Nasdaq med 0,5 procent. Breda S&P 500 noteras upp med 0,4 procent.

Fordonssektorn öppnar handeln starkt med en uppgång för Ford på 1,4 procent, GM klättrar 1,2 procent och Fiat Chrysler stiger med 4,8 procent. Veoneer är strax efter öppning upp 4,2 procent och Autoliv klättrar 1,3 procent.

Tesla tappar 1,4 procent sedan den amerikanska finansinspektionen SEC rapporterats vara är ”förbluffad” över att Elon Musk, Teslas grundare, vd och tidigare ordförande fortsatte att twittra potentiellt marknadspåverkande information efter att myndigheten nått en uppgörelse med honom. Det framgår av en anmälan från SEC till domstolen för New Yorks södra distrikt daterad den 18 mars.

Fokus för de amerikanska investerarna ligger annars på Federal Reserves besked i morgon, och framför allt då räntebanan och besked om balansräkningen. Centralbanken inledde sitt tvådagarsmöte på tisdagen.

Dollarn har tappat lite och USA-räntorna stigit något på tisdagseftermiddagen.

Det internationella nyhetsflödet upptas också till stor del av utvecklingen kring brexit. Talmannen i det brittiska underhuset meddelade på måndagen att det inte kommer att bli ytterligare en omröstning om premiärminister Theresa Mays brexitförslag, om inga betydande förändringar görs. 

På måndagen inleddes den nya veckan med något stigande kurser på Wall Street, de ledande börsindexen stängde på plus 0,3-0,4 procent. I Asien gick börserna på tisdagen i lite olika riktning men med ganska små rörelser. 

På europeisk front har börserna avancerat på tisdagen och med biltillverkare och fordonsunderleverantörer i täten. Bakom uppgången låg bland annat att Volkswagens huvudägare via holdingbolaget Porsche SE under de senaste månaderna köpt aktier i VW för motsvarande 4,2 miljarder kronor med avsikt att öka sitt inflytande och att köpen kan komma att fortsätta enligt Porsche SE. I Italien och även i den amerikanska förhandeln steg Fiat Chrysler på spekulationer om samgående med Peugeot.

På råvarumarknaden har oljepriserna stigit ytterligare, till runt 59,40 för WTI-oljan. Även basmetallerna har visat mestadels uppgångar, med undantag för kopparpriset.

I kväll publiceras den inofficiella veckostatistiken över oljelager från branschorganisationen API. 

Skoåterförsäljaren DSW rasar över 12 procent efter att ha visat en oväntad förlust i det fjärde kvartalet.  

Boeing, vars kursras på sistone tyngt Dow Jones Industriindex, klättrar med 0,7 procent i öppningen.

På dagens fortsatta makroagenda i USA finns Redbook detaljhandel, veckodata (kl 14.55), industriorder i januari (kl 15.00) och definitiva siffror över order varaktiga varor (kl 15.00). 

Logistikjätten Fedex lägger fram kvartalsrapport i kväll efter stängning. Aktien var upp en knapp procent i förhandeln.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies