ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volvoåterförsäljare överklagade Hybricons order på ej uppfyllt omsättningskrav

  • Elbuss från Hybricon. Foto: Hybricon Pressbild

Hybricons tilldelningsbeslut i Skellefteå Buss upphandling överklagades av Wist Last & Buss, Nordens största fristående Volvoåterförsäljare. Bolaget riktar in sig på att Hybricon inte uppfyller det omsättningskrav som Skellefteå Buss har satt upp.

Skellefteå Buss vd Andreas Olofsson bekräftar att Wist Last & Buss som enda övriga anbudsgivare har överklagat den order på sex stycken elbussar som Hybricon vann i januari. 

Det Wist Last & Buss riktat in sig på är att Hybricon långt ifrån uppfyller det omsättningskrav som Skellefteå Buss satte i upphandlingsprocessen för att ett bolag skulle kunna vara med i matchen. Det kravet var satt till en årsomsättning på i snitt minst 60 miljoner kronor under de senaste tre åren. Under 2017 hade Hybricon rörelseintäkter på drygt 9 miljoner, och under 2018 års första tre kvartal ligger intäkterna på drygt 11 miljoner.

Andreas Olofsson påpekar att Skellefteå Buss har följt de gängse rutiner för offentliga upphandlingar som finns, men tillstår att fallet kan behöva en prövning i Förvaltningsrätten. 

”Som jag bedömer det är frågan hur man tolkar LOU (lagen om offentlig upphandling)”, säger Andreas Olofsson och tillägger att Hybricon lutar sig mot sin underleverantörs ekonomiska kapacitet. ”Omsättningskravet som vi ställt lever Hybricon själva inte upp till”.

Hybricon-aktien steg som mest 165 procent den 17 januari när ordern, värd 35 miljoner kronor, meddelades. Vid stängning den dagen var aktien upp 114 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies