ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volvo Cars systerbolag Geely minskade försäljningen

Stockholm (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars kinesiska systerföretag Geely Automobile noterade en försäljningsminskning på 19 procent i augusti jämfört med samma månad 2018.

Totalt sålde Geely 101.000 fordon i augusti, vilket summerar till en minskning på 17 procent för årets första 8 månader, enligt ett pressmeddelande.

Geely vinstvarnade i juli, hänförligt till en större nedgång än väntat i säljvolymer på den kinesiska marknaden samt proaktiva minskningar av lager hos återförsäljare, vilket gett negativa effekter på omsättning och vinstmarginal. Försäljningsstatistiken är i linje med vad som kommunicerades den 21 augusti, då Geely uppgav att de statliga åtgärderna för att stötta efterfrågan på den kinesiska bilmarknaden haft liten effekt.

Ljuspunkter i Geelys oreviderade försäljningsstatistik är tillväxten i fordon utan bensin- och dieselmotorer, så kallade NEV:s ("New Energy Vehicles") och elbilar, där en ökning med 26 procent noteras.

Den kinesiska bilmarknaden har fallit under 13 av de senaste 14 månaderna. Den totala försäljningen i landet steg i juni, men vände därefter på nytt ned (5,3 procent) i juli.

Sannolika faktorer bakom kräftgången är dels Kinas pågående handelskonflikt med USA, en konjunkturmässig inbromsning efter årtionden av explosiv tillväxt och den växande populariteten för skjutsdelningstjänster. Kinas största nättaxibolag Didi hade 2018 cirka 550 miljoner användare.

Geely Automobile ägs av Zhejiang Geely Holding, som heläger Volvo Cars samt är största enskilda ägare i AB Volvo med 8 procent och innehar en 10-procentig andel i Daimler.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies