ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volkwagens tidigare vd åtalas efter dieselskandalen

  • Foto: Michael Sohn

Fordonsjätten Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn åtalas efter dieselskandalen. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till ett mejl från tyska åklagare.

Den tidigare vd:n är en av fem personer som åtalas anklagade för bedrägeri och för att ha brutit mot konkurrenslagstiftning. Det bekräftar åklagare i den tyska staden Braunschweig i ett mejl till Bloomberg.

Åklagarna utreder händelser mellan den 15 november 2006 och den 9 september 2015 då dieselskandalen i Volkswagen uppdagades.

Martin Winterkorn var vd när den så kallade dieselskandalen briserade. I slutet av september 2015 anklagade den amerikanska miljömyndigheten EPA Volkswagen för att ha använt mjukvara som fick utsläppen från fordonstillverkarens bilar att framstå som mindre än de egentligen var vid miljötester.

Kort därpå tvingades Martin Winterkorn att avgå efter att först ha insisterat på att han skulle kunna sitta kvar. Redan innan månaden var över stod det klart att tyska åklagare inlett en utredning mot den tidigare vd:n.

Dieselskandalen tynger fortfarande Volkswagen, som så sent som i samband med bokslutet för 2018 rapporterade kostnader på 1,9 miljarder euro kopplade till skandalen.

I mitten av mars lämnade den amerikanska finansinspektionen SEC in en stämningsansökan mot Volkswagen och Martin Winterkorn där bolaget och den tidigare vd:n anklagades för ett ”omfattande bedrägeri” i samband med utsläppsfusket.

Texten uppdateras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer