ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volkswagen väljer Northvolt för tyskt fabriksbygge

Volkswagen har valt svenska Northvolt inför bygget av en battericellsfabrik i Tyskland.

Det sade en talesperson för den tyska fordonskoncernen till reportrar i Berlin på tisdagen, rapporterar Bloomberg.

Under måndagen offentliggjordes att Volkswagen-ägda Scania skrivit på ett leverantörsavtal med batteriutvecklaren. Lastbilstillverkaren är även i samtal med Northvolt beträffande både volymer och kapacitet, samt kapital, enligt uttalanden från vd Henrik Henriksson till Reuters.

Northvolts vd, Peter Carlsson, har tidigare pratat om planerna på just en tysk batterifabrik i landets medier. 

Batteriutvecklaren har också upprättat ett gemensamt teknikkonsortium ihop med BMW och belgiska råvaruteknikbolaget Umicore. Konsortiet ska utveckla en hållbar värdekedja för batterier avsedda för elbilar i Europa.

Första expansionssteget för Northvolt har dock varit byggandet av en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjoncellsbatterier för elbilar och lagring av energi. Inför detta har Northvolt tagit in cirka 1,6 miljarder euro från bland annat ABB, Siemens och enligt källor har också investmentbolaget Kinnevik agerat ankarinvesterare.

Tyska regeringspolitiker har dessutom propagerat för att Sverige bör ingå i EU:s batteriallians, en strategisk plan som kom till stånd efter att över 120 intressenter rekommenderat EU att samordna parterna i sektorn regionalt.

Samarbetet gäller bland annat på områden som råvaror, regulatoriska ramverk och bränslecellsforskning. Det sistnämnda är ett område där bland annat svenska Northvolt fått ett lån av Europeiska Investmentbanken på 52,5 miljoner euro.

Tyskland och Frankrike har ingått partnerskap för att utmana Asien, som dominerar batterimarknaden. I projektet har länderna investerat upp till 1,75 miljarder euro för att bygga fabriker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer