ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Visselblåsaren på Danske Bank kan få miljardbelöning

  • Foto: Stian Lysberg Solum

Howard Wilkinson, mannen som slog larm om missförhållanden på Danske Banks filial i Estland, kan bli rik på sitt agerande. 

Så kallade visselblåsare kan i USA belönas om deras upplysningar leder till att företagsböter utdöms. Belöningarna ligger på mellan 10 och 30 procent av bötesbeloppet vilket teoretiskt skulle kunna göra Howard Wilkinson till miljardär, skriver Finans.dk.

En förutsättning för att en visselblåsare ska få betalt är enligt den amerikanska finansmyndigheten SEC att uppgifterna varit avgörande för beslutet om böter. Pengarna utbetalas från en särskild fond upprättad av den amerikanska kongressen, där medlen kommer från inbetalade böter.

Enligt Bloombergs uppskattningar är Danske Banks bruttoförtjänst från den kundgrupp i Estlandsfilialen som misstänks för penningtvätt 1,7 miljarder danska kronor. Nyhetsbyrån räknar vidare med att det amerikanska justitiedepartementet kan komma att kräva banken på det dubbla bruttovinstbeloppet, det vill säga 3,4 miljarder.

I så fall skulle Howard Wilkinson alltså kunna belönas med mellan 340 miljoner och drygt 1 miljard danska kronor.

"Det skapar incitament att bli visselblåsare, när man har chansen till belopp i den storleksordningen", säger Jakob Dedenroth Bernhoft, chef för den danska revisionsbyrån Revisorjura och expert på ämnet penningtvätt, till Finans.

Enligt Jakob Dedenroth Bernhoft kan dock Howard Wilkinson ha haft andra motiv än ekonomiska för att slå larm. Danske Banks dåvarande chef för enheterna i Baltikum, Lars Mørch, krävde 2013 att få information om de utländska kunderna i Estland. I tisdags framkom att Wilkinson efter detta skickat mejl till kollegor, där han argumenterade för att eventuella missförhållanden skulle tonas ned.

"Genom att framstå som visselblåsare ser han ut att vara en person som bekämpar penningtvätt, även om hans roll ser ut att ha varit en annan", säger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Howard Wilkinson förnekar, enligt Finans, genom sin advokat Stephen Kohn att han skulle ha agerat felaktigt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies