ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Marknadsaktörer ser tullbesked som amerikanskt svaghetstecken

Beskedet om att USA undantar vissa kinesiska varor från nya tullar gav stöd till Wall Street men ses också som ett svaghetstecken för Trump-administrationen enligt flera marknadsaktörer.

Proffsblankaren James Chanos, partner på hedgefonden Kynikos, insinuerade att Kinas president Xi Jinping kan se beskedet som ett tecken på att USA viker ned sig när de hamnar under tillräcklig press.  

”Säg mig varför Xi inte ska fortsätta vänta ut 'Världens bästa förhandlare´ som fortsätter att avtala med sig själv”, twittrade James Chanos enligt CNBC

Andra investerare såg tisdagens tillkännagivande som ett tydligt tecken på att handelskriget faktiskt har drabbat de amerikanska konsumenterna, trots Vita husets påstående att Kina skulle bära den största bördan av tullarna. Den amerikanska presidenten medgav också att senareläggning av tullarna mot Kina till mitten av december kommer att underlätta för amerikanska konsumenter under julhandeln.

”Denna utveckling är måttligt positiv, inte minst i jämförelse med den senaste tidens ström av negativa nyheter, men vi är försiktiga till att se tullsenareläggningen som något annat än ett försök att skydda de amerikanska konsumenterna inför julhandeln”, skriver analyshuset Compass Point Research enligt CNBC.

Det spekulerades också i att den svaga börsinledningen på augusti kan ha fått Trump på andra tankar. 

”Vita huset senarelägger nu tullarna och tar bort vissa varor. Har en viss förkortning kallad SPX (S&P 500) fått någon att ge med sig?” twittrade  Gluskin Sheff & Associates chefsekonom David Rosenberg

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies