ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vinstfall för lågprisflygbolaget – står fast vid prognos

  • Foto: JOHAN NILSSON / TT

Lågprisbolaget Ryanairs nettoresultat föll drygt 20 procent till 243 miljoner euro under det brutna räkenskapsårets första kvartal, april-juni.

Det framgår av delårsrapporten och är i linje med bolagets prognos.

Biljettpriserna föll med 6 procent men det motverkades av att icke-biljettrelaterade intäkter steg.

De två svagaste marknaderna var Tyskland och Storbritannien. I den förstnämnda har Lufthansa kunna sälja prissänkta biljetter efter att ha köpt Air Berlin medan resandet i Storbritannien hämmas av brexit, enligt Ryanair.

Leveranserna av Ryanairs första 5 B737-Max-plan har försenats till "antagligen tidigast januari" och Ryanair räknar nu med att ta emot bara 30 MAX-leveranser till sommarsäsongen 2020, mot tidigare 58, vilket kommer att sänka tillväxttakten för sommaren 2020 från 7 till 3 procent.

Bolaget behåller sin prognos om en i stort sett oförändrad vinst före skatt för hela räkenskapsåret 2020 och att den hamnar i intervallet 759-950 miljoner pund.

"Nuvarande svagt biljettläge har fortsatt in i andra kvartalet (juli-september, reds anm) och vi räknar med att biljettpriserna sjunker cirka 6 procent under försa halvåret", heter det.

För helåret spår Ryanair att biljettpriserna landar i lägre delen av intervallet minus 2 till plus 1 procent. Bolaget räknar med att trafiken växer med 7 procent till över 152 miljoner passagerare, något lägre än tidigare guidning på grund av Boeing Max-leveransförseningarna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies