ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vice riksbankschefen: Decemberrapporten står sig än

Den bild som Riksbanken gav i sin penningpolitiska rapport från i december står sig fortfarande. Omvärldsfaktorerna är fortsatt den största risken.

Det sade Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, till journalister på onsdagen.

"Hårddata som vi sett i Sverige och USA har varit fortsatt stark, men sen finns det lite mer frågetecken kring en del förtroendedata internationellt och även då finansmarknadsprissättning", sade hon.

Skingsley sade att hon är bekymrad över att "de risker som vi kan observera inte kommer att försvinna i närtid", främst då osäkerheten kring brexit, hela EU-samarbetet och den politiska utvecklingen i USA och deras relation till andra länder.

"Det är bekymmersamt", sade hon.

Beträffande gårdagens brexitresultat sade Skingsley att det var helt väntat att den brittiska premiärministern inte skulle få igenom sitt förslag, men att majoritet blev så stor att det nog inte räcker att göra några marginella utfästelser från den brittiska regeringen eller från Bryssel.

"Det kommer att behöva komma nya förslag från den brittiska regeringen, men det är svårt att veta vad det blir. Men klockan tickar, men det finns några veckor klar till slutet av mars", sade Skinglsey.

Hon uppgav även att Riksbanken ser finanspolitiken som "marginellt expansiv".

"Vi har inte fullt räknat färdigt den delen, men vi har inte sett det som något anmärkningsvärt annorlunda mot vad övergångsbudgeten föreslog, marginellt lite mer expansiv. Men inte av den digniteten att det påverkar penningpolitiken", sade hon.

Hon konstaterade att Riksbanken inte ger några rekommendationer om det finanspolitiska innehållet, "det är en fråga för det politiska systemet att hantera".

Vice riksbankschef Cecilia Skingsleys mandat löper ut i maj, men hon vill i dagsläget inte säga om hon vill fortsätta på sin post.

"Den frågan äger riksbanksfullmäktige", sade hon till journalister på onsdagen.

Hon tillade att det är dem hon kommer att svara om hon får frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer