ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Verkstadsjätten hoppas på ökade olje- och gasinvesteringar

Olje- och gasindustrin har börjat investera igen efter flera pressade år, vilket är goda nyheter för Sandviks affärsområde Sandvik Materials Technology, SMT.

Det sade Sandviks vd Björn Rosengren till nyhetsbyråer efter kvartalsrapporten som han överlag anser var bra.

Sandvik hade så sent som i fjol stora problem med SMT.

"Nu har vi en ny ledning som går från klarhet till klarhet. Orderingången växte med 22 procent och vi fick ett antal härliga order på umbilicals, alltså navelsträngar för olja- och gasindustrin", betonade Björn Rosengren.

"Vi känner nu för första gången att oljepriserna är på en sådan nivå att det börjar röra sig på investeringssidan inom olje- och gasindustrin", uppgav han. 

Lönsamheten inom SMT blev "bra" och i linje med att Sandvik ska kunna nå sitt marginalmål på 10 procent nästa år, enligt Rosengren.

"Så jag känner mig väldigt trygg med den delen", tillade han.

Beträffande affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology, SMRT, framhöll Björn Rosengren att rörelsemarginalen för tre år sedan var 10 procent.

"Nu levererar vi en marginal på 18,1 procent i kvartalet, eller 18,6 procent valutajusterat eller 19,3 procent om man lyfter ut Varel som är till salu. Vi börjar komma upp på den typen av nivåer som jag tycker att SMRT bör ligga på", sade Sandvik-chefen.

Avseende Sandviks särskilt konjunkturkänsliga affärsområde Machining Solutions, SMS, anser Björn Rosengren att orderingångsökningen på 8 procent i tredje kvartalet är imponerande med tanke på en stark jämförelsesiffra motsvarande kvartal i fjol.

"Man gör en vinst på 25,4 procent. Tar man bort valutaeffekter och struktur så är det 24,5 procent. Överlag var även kassaflödet i affärsområdet starkt", sade Sandvik-chefen.

Om det var något som han generellt hade önskat hade gått bättre i kvartalet så var det lagerutvecklingen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies