ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Dagens vinnare och förlorare

Verkstadsbolag vinnare – banker tyngs av FI:s förslag

Aluminiumproducenten Gränges aktie backar på morgonens nyhet att man ska köpa polska Aluminium Konin för 2,3 miljarder kronor och delvis bekosta detta med en företrädesemission. Börsen handlas under morgonen under nollan.

Vinnare:

Sandvik och SKF stiger med 1,7 respektive 0,9 procent sedan Exane BNP Paribas höjt aktierna till outperform och även jackat upp riktpriserna till 200 respektive 215 kronor. Sandvik handlas vid 10-tiden för 174-175 kronor och SKF för 184-185 kronor.

Bactiguard-aktien stiger med nästan 9 procent efter att styrelseordföranden och storägaren Jan Ståhlberg ökat med totalt drygt 67.000 aktier i medicinteknikbolaget, i poster värda totalt 4,8 miljoner kronor. Med köpet äger Jan Ståhlberg cirka 3,3 miljoner aktier, motsvarande runt 10 procent av kapital och röster i bolaget. 

Avanza handlas upp med över 5 procent sedan nischbanken fått köprekommendation av Handelsbanken Capital Markets. Riktkursen höjs till 100 från 85 kronor och aktien handlas på torsdagsmorgonen för 89 kronor.

Förlorare:

De tre svenska storbankerna pressas av ett FI-förslag om höjda kapitalkrav för utlåning till kommersiella fastigheter. Finansmarknadsministern Per Bolund (mp) säger också till Di att den internationella valutafonden IMF ska leda en penningtvättsgranskning avseende Norden, Baltikum och Sverige. Handelsbanken backar 1,4 procent, SEB med 0,9 procent och Swedbank med 0,6 procent. Nordea, med huvudkontor i Helsingfors, klarar sig bättre och faller bara tillbaka 0,2 procent.

Sämst av storbolagen går SSAB som backar 2,0 procent.

Gränges köper polska aluminiumbolaget Konin för 2,3 miljarder och förväntar sig att öka produktionen med 140.000 ton per år. För att genomföra köpet måste nya aktier för 2 miljarder tryckas. Transaktionen förväntas bidra positivt till Gränges vinst per aktie inom tolv månader från det att den genomförts, men det är då det, säger investerarna och handlar ner aktien med 2 procent.

Epiroc backar strax över 2 procent sedan Exane BNP Paribas sänkt sin rekommendation för aktien till underperform från tidigare neutral. Riktkursen anges till 95 kronor, en nedsida på drygt 14 procent jämfört med morgonens kurs kring 111 kronor.

Rapporterande trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso rasar med nästan 10 procent efter att bolaget vänt till förlust i det tredje kvartalet med hänvisning till ”engångskostnader i USA och Tyskland”, enligt bolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer