ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Veoneer-partner till börsen

Fordonssäkerhetsbolaget Velodyne, som bland annat har tecknat ett tungt avtal med Ford i samarbete med svensk-amerikanska Veoneer, har anlitat flera banker i förberedelse för en börsnotering i slutet av året, rapporterar Business Insider (BI).

Velodyne, som utvecklar system för aktiv fordonssäkerhet via så kallad lidar-teknologi, siktar på att överträffa 1,8 miljarder dollar i bolagsvärde vid börsnoteringen senare i år, skriver BI med hänvisning till källor. 

1,8 miljarder dollar är den värdering som nåtts via privata kapitalanskaffningsrundor.

Teknologin som utvecklas av Velodyne baseras på optiska mätinstrument som scannar av omgivningar i 360 grader med laser och kan användas av självkörande fordon. Det saknas fortfarande en standard för fordonsindustrins självkörandeteknologi. Den självkörandeteknologi som Tesla använder sig av och som just nu av många anses ligga i framkant baseras inte på lidar utan på en kombination av kameror och mjukvaror. Teslas vd, Elon Musk, har också förutspått att lidar-teknologin går mot en säker död. Fler aktörer än Ford har dock gjort satsningar på lidar, bland annat Volvo Cars genom utvecklingssamarbete med uppstartsbolaget Luminar. 

Veoneer, som är en avknoppning från Autoliv och börsnoterades i juli 2018, har sett en negativ kursutveckling. Aktien är ned nära 70 procent från toppnoteringen i augusti i fjol. Bolaget har viss verksamhet inom lidar, men huvudaffären är inom kameror och radar.

Velodyne har inte kommenterat uppgifterna om en förestående börsnotering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer